Slåss i eliten trots hästjobb i ridskolan

Lena Wiman och den 13-årige valacken Donnerstein behärskar numer alla moment i den högre dressyrskolan. ”Jag hoppas kunna rida Grand Prix inom en rimlig framtid”, säger Lena.
Lena Wiman och den 13-årige valacken Donnerstein behärskar numer alla moment i den högre dressyrskolan. ”Jag hoppas kunna rida Grand Prix inom en rimlig framtid”, säger Lena.
Charlotte Heid Bondergaard
Charlotte Heid Bondergaard
Tinne Vilhelmson Silfvén
Tinne Vilhelmson Silfvén
Konkurrenterna backas upp av miljonärer och satsar fullt ut på sin sport. Lena Wiman jobbar heltid som ridskolechef. Mot alla odds är hon på väg mot dressyrtoppen med Donnerstein.

Det är nationaldagstävlingar på anrika Strömsholm. Lena Wiman och Donnerstein gör ett lysande program i intermédiare I B, klassen mellan medelsvår och svår dressyr, och går upp i ledning.

Två ryttare återstår, landslagsstjärnan Tinne Vilhelmson Silfvén och uppkomlingen Charlotte Haid-Bondergaard, känd från SVT:s populära dokumentärserie Ryttareliten.

Åt Vilhelmson Silfvén är det inget att göra, hon går upp i solkar ledning. När domarpoängen har räknats samman står det klart att Lena Wiman besegrat Charlotte Haid-Bondergaard.

– Det känns som en vinst, även om de rider hästar som är på väg upp. Vi har ju inte samma grundförutsättningar, säger hon när vi träffas på Överby.

Den sexfaldiga OS-ryttaren Tinne Vilhelmsson Silfvén backas upp av affärskvinnan Antonia Ax:son Jonson, Charlotte Haid-Bondergaard är barnbarnsbarn till Clas Ohlson, mannen som grundade lågpriskedjan med samma namn, och satsar helhjärtat på dressyr.

Lena Wiman jobbar alltså heltid som ridskolechef.

– Det som är ovanligt är att jag har kommit så här långt fast jag har ett vanligt hästjobb.

Hon har lärt sig hantverket genom att rida massor av olika lektionshästar.

– Jag har aldrig fått en egen häst, utan alltid fått jobba mig upp. Sen har jag haft envisheten.

Om det är något Lena Wiman vill så är det att ge hopp till vanliga tjejer och killar med till synes omöjliga ryttardrömmar.

– Jag är ett levande exempel på att man faktiskt kan. Om jag fått uppbackning så hade det gått lite snabbare, men det går att traggla sig fram på den andra vägen också. Det är jag faktiskt stolt över.

Donnersteins illskrik skär genom stallgången.

– Han är lite hingstig. Då får man den där gnistan. Han vet att han är snygg och vill visa upp sig.

Den 13-åriga valacken flyter fram i ökad trav på ridbanan med de bootsförsedda frambenen högt lyfta över sanden. Ekipaget brukar belönas med nior för momentet, den näst högsta poängen. Egentligen ville Lena Wiman inte ha ”Donne”. Hon hade blivit lovat en äldre, tävlingsklar fux, inte en tre och ett halvtåring som knappt var insutten.

Men Donnerstein blev kvar och fick stora lovord på unghästtävlingar. Sen dess har det rullat på.

Och nu närmar ni er landslaget?

– Nej, man måste åka utomlands och tävla och visa att man klarar pressen. Jag har inte råd utan behöver någon som backar upp mig. Sen har jag ju inte varit aktiv och sökt stöd, man är ju lite så där ”lilla jag”, säger Lena Wiman.

Fakta

Tävlar på hemmaplan nästa helg

Namn: Lena Wiman.

Ålder: 51 år.

Bor: Sollentuna.

Sysselsättning: Ridskolechef på Överby.

Rider för: Lars Andersson och Louise Nathorst.

Om Donnerstein: ”Det har tagit 10 år att utbilda honom. Han är en arbetsnarkoman och väldigt lättlärd”.

Aktuell: Tävlar i svår dressyr hemma på Överby 27–29 juni i de nationella dressyrtävlingarna.