15-åriga golftjejer slåss om SM-segern

Bro-Bålstas lag. Övre raden från vänster: Adam Blomme, 16, Frida Rydberg, 17, Elsa Lundquist, 15, Fredrik Jacobsson, 20, Linda Othberg, 19, David Wallin, 18, Linda Lundqvist, 15, Jesper Svensson, 15. Främre raden från vänster, Fredrik Lasses, tränare, Valter Andersson, 15, Bosse Svensson, tränare.
Bro-Bålstas lag. Övre raden från vänster: Adam Blomme, 16, Frida Rydberg, 17, Elsa Lundquist, 15, Fredrik Jacobsson, 20, Linda Othberg, 19, David Wallin, 18, Linda Lundqvist, 15, Jesper Svensson, 15. Främre raden från vänster, Fredrik Lasses, tränare, Valter Andersson, 15, Bosse Svensson, tränare.
För första gången är Bro-Bålstas juniorer i SM-final i golf. Spelarna som är betydligt yngre än motståndarna är själva överraskade.

– Helt sjukt, säger Elsa Lundquist, 15.

Bro-Bålsta tog sig relativt enkelt vidare från den första kvalomgången i JSM på Sollentuna GK i juni.

I den andra, på Högbo GK i augusti, gick det tyngre. Efter de inledande matcherna rankades Bro-Bålsta på 14:e och näst sista plats.

Borås som rankades etta hade inte svårt att välja motståndare. 20–21-åriga proffs från Nordea-touren mot 15–16-åringar från Upplands-Bro.

Men matchen blev betydligt jämnare än vad någon hade räknat med. Vid ställningen 2–2 blev den avslutande foursomen avgörande. Borås mönstrade två killar medan Bro-Bålsta valde en tjej och en kille.

Kraftig blåst gjorde det mycket svårspelat och på det 18:e hålet hamnade Boråsarnas utslag i skogen.

– Vår tjej gjorde ett jättebra utslag. Blåsten var så kraftig att vår kille fick sikta 40 meter till höger om greenen. Vi visste att två puttar skulle räcka för seger, vi klarade det och vann matchen, säger Fredrik Lasses.

För första gången hade Bro-Bålsta nått slutspelet i JSM. På Flommens GK i Skåne gjorde Sveriges 16 bästa JSM-lag upp om fyra finalplatser.

I en direkt avgörande match mötte Bro-Bålsta GK Sölvesborgs GK. Ett lag med högre rankade spelare.

Men Upplands-Bro-klubben inledde oväntat starkt och gick fram till ledning 2–1. Då ställdes Elsa Lundquist mot Sarah Nilsson som bara några veckor tidigare vunnit Skandia Cup, riksfinalen i för 15-åriga flickor. En tävling där Elsa Lundquist slutade femma.

Det började tungt. Bro-Bålsta-spelare förlorade de tre första hålen.

– Men sedan slog hon bort en boll i vattnet och jag tog det hålet. Jag kände att jag spelade jämnt med henne och i slutet av de första nio hålen kände jag att om jag håller ihop det här så kan det gå, säger Elsa Lundquist.

Inför 17 hålet hade hon gått förbi och ledde med en boll.

– Då blev jag riktigt nervös, jag visste att vi skulle få åka till Spanien om jag vann eller delade det hålet. Hon slog i vattnet och jag i bunkern. Jag kom upp på greenen och hade en enmetersputt, det sluttade lite nedför. Jag var riktigt nervös men satte den – då var det klart. Det var riktigt sjukt. Jag hade inte trott att vi skulle ta oss ens till semifinal. Att jag fick sänka min putt och avgöra är verkligen en av årets höjdpunkter, säger Elsa Lundquist.

Det finns naturligtvis klimatmässiga fördelar med att spela en JSM-final i november i Spanien.

– Golfen är det jag ser fram emot mest men det är klart jag tar med badkläderna.

Bro-Bålsta har det överlägset yngsta finallaget. Elsa Lundquist kan se vissa fördelar med att vara yngre än sina motståndare.

– De kanske underskattar mig lite grann och jag tror de kan känna press att de måste slå en tjej som bara är 15 år. Det är jättekul att vi har gått så långt första året jag är med.

På vägen till finalen har självförtroendet vuxit.

– Det är jätteduktiga spelare vi möter men jag ska göra vad jag kan för att vinna mina matcher. Vi har ju tagit oss till final så det är klart att vi kan vinna, säger Elsa Lundquist.

Fakta

Fyra lag kämpar

JSM för klubblag avgörs den 1–3 november på golfklubben Arcos Gardens i Andalusien, Spanien.

Fyra lag gör upp om segern: Bro-Bålsta GK, Karlstad GK, Örebro City Golf & CC och Österåker GK.

Tävlingen avgörs i en lagmatch per dag – alla lag möter varandra.

Matchen avgörs i två foursomes (en mixad och en valfri) och tre singlar (en flick-, en pojksingel och en valfri).