ANNONS

15 års väntan över – nu invigs nya IP

Per-Olov Nilsson, Björn Holmqvist, Märit Olofsson Näs och Bo Larsson framför den konstfrusna konstgräsplanen där man nu spolar upp is.
Per-Olov Nilsson, Björn Holmqvist, Märit Olofsson Näs och Bo Larsson framför den konstfrusna konstgräsplanen där man nu spolar upp is.
Satsningen dröjde och dröjde, men den blev rejäl när den väl blev av. Nya idrottsplatsen i Gröna Dalen har fem fullstora planer för fotboll, varav en även för fri­idrott och en för bandy.
ANNONS

– Nu kan vi ordna tävlingar. Vi har måldomartorn och kastbanan är så lång att även storstjärnor kan komma hit. Vi kan till och med ha hinderlöpning, vi fyller gärna vattengravarna, säger Kungsängens SK:s ordförande Björn Holmqvist.

Kollegan i Kungsängens IF:s fotboll, Per-Olov Nilsson, är lika nöjd.

– Vi kommer att kunna ha alla lag samlade och konstgräsplanen kan utnyttjas från mars till december. Vi kan utöka åldersgrupperna med fler spelare utan att behöva känna någon begränsning.

De spanar ut över naturgräset som redan finns på plats inne på huvudarenan. Länghoppsgropen och kastbanan är också där. Det enda som saknas är markeringar för de åtta löparbanorna. De kommer i vår.

Bo Larsson, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro, och Märit Olofsson Näs, projektledare för bygget, visar stolta upp idrottsplatsen.

– Här i läktarbyggnaden finns omklädningsrum, fik och kansliutrymmen, säger Bo Larsson och håller upp dörren till ett av omklädningsrummen.

Där finns golvvärme och bastu. Gamla idrottsplatsens små, mörka och mögelangripna omklädningsrum känns avlägsna.

– Många lag har aldrig duschat efter träningarna och än mindre efter matcherna. Det kommer att bli annorlunda nu, säger Per-Olov Nilsson.

Fotbollen kommer att ”flytta in” på nya IP:n direkt efter invigningen. Likaså friidrotten.

ANNONS

– Om det fortsätter att vara milt väder så kör vi träningar här direkt. Gamla IP:n lämnar vi så fort vi kan, säger Björn Holmqvist.

Väntan har varit lång. Gamla IP:n var i behov av upprustning och utbyggnad redan för 15 år sedan. För drygt tio år sedan stod det klart att det inte gick att bygga ut den och planerna på en ny idrottsplats på en annan plats föddes.

– Vi fastnade snabbt för den här platsen. Ser man på kartan syns det att den ligger bra till, det är mitt i byn. Här var bara en lerig äng förut. Den kallades Kasmo kärr, säger Per-Olov Nilsson.

Men beslutet dröjde. Under tiden uteblev underhållet på den gamla IP:n, som förföll alltmer. Så togs plötsligt beslutet och i juni i fjol påbörjades bygget. Man har hållit både tidsplanen och budgeten på cirka 150 miljoner kronor.

– En blomma till Märit! säger Bo Larsson och klappar henne på axeln.

– Nja, det är Peab som har byggt och de har väl fått in vanan. Det är de som bygger både Swedbank Arena och Stockholmsarenan och de är ju lite större, säger hon.

Söder om läktarbyggnaden ligger de två konstgräsplanerna och bortom dem två naturgräsplaner som kommer att vara utanför inhägnaden och därmed tillgängliga för spontanfotboll.

Den ena konstgräsplanen är uppvärmd för fotboll året om. Den andra får i stället konstfrusen is vintertid. Kanske blir det en pånyttfödelse för Kungsängens IF:s bandysektion som legat nere sedan 1980?

– Styrelsen gör ingen satsning på att dra i gång det, men vi kommer att stötta de ungdomslag som vill börja. , säger Per-Olov Nilsson.

På lördag blir det hur som helst bandy. Då invigs IP:n med bland annat bandyskola, dambandylandskamp och fotbollsturnering för knattar.

Fakta

Hit gick flytten