ANNONS

(rubrik saknas)

nkdnslkkjs
nkdnslkkjs
Lisa Nordén.
Lisa Nordén.
Calle Friberg
Calle Friberg
På några år har antalet cyklister i MTB Täby mer än fördubblats och klubben har nu 15 talanger med tävlingslicens.

– Drömmen är en tränings- och tävlingsbana, där ligger vi efter andra klubbar i landet, säger tränaren Ola Warrén.
ANNONS

Platsen är Ursviks motionsgård i Sundbyberg. På väg upp i skogen, mot en bana för mountainbikecyklister, trampar 15 ungdomar med två tre ledare. Deras ciceron och specialtränare för kvällen är Calle Friberg, en av Sveriges främsta MTB-cyklister och för övrigt sambo med triathleten Lisa Nordén, silvermedaljören vid OS i London 2012.

– Jättekul att Calle ställer upp så här. Jag vet att våra ungdomar har sett fram emot den här kvällen, säger tränaren Ola Warrén.

Trots att klubben har bekymmer att behålla killar och tjejer upp i de äldre tonåren har antalet medlemmar ökat från 30 till drygt 100 på tre år.

– Samtidigt påstås det att antalet idrottsaktiva barn och ungdomar minskar. Vi ser helt klart en annan trend och det är väldigt inspirerande, säger Ola Warrén.

Ola är minst lika sugen som ungdomarna och tar rygg på Friberg ut i Ursviksspåret. Stannar kvar gör Oskar Ekman, även han ledare i klubben.

– Det är jättehäftig att vi får in så många unga i cykelsporten. Cecilia, min fru, har 60 barn som är under tio år i en träningsgrupp. När vi har gemensam träning för alla är minst 60-70 med varje gång.

Liksom Tullinge SK på södra sidan av stan har MTB Täby på kort tid blivit en stor cykelklubb och bidragit till att det ljusnar på tävlingsfronten i länet. För två år sedan fanns två tävlingar – Lilla Loop i Botkyrka och Hammarby Hills, uppför Hammarbybacken. Numera finns även Täbys egen Ungdomscupen, Hacksta CX samt Lidingöloppet MTB.

Och när Oskar Ekman ser in i spåkulan kommer det snart att arrangeras små cykeltävlingar var och varannan vecka.

– Kan man spela en Sanktanmatch i fotboll per vecka, borde det väl funka att få till fler tävlingar i MTB och CX (cykelcross) också. Ett par ungdomstävlingar i månaden tror jag definitivt att det kommer att arrangeras i Stockholmsregionen på lite sikt. Stockholms cykelförbund fungerar jättebra och har idéer som ska lyfta sporten, även landsvägscyklingen.

ANNONS

Att MTB Täby har dåliga träningsmöjligheter på hemmaplan har Oskar Ekman inga bekymmer med. I vissa skogsområden riskerar man att bli utskällda, men det finns ett MTB-parti vid Lötsjön i Sundbyberg.

– Fördelen med att cykla är att man kan göra det var som helst. Det är inte som för innebandy och basket som saknar hallar, eller fotbollslag som behöver mer konstgräs. Men självklart ska vi visa hänsyn om vi stör exempelvis löpare.

Småhängig efter en förkylning rullar 11-årige Erik Ekman, Oskars son, tillbaka ut från skogen före alla andra.

Nu vill han vill hem, men belyser det som hänt inom klubben.

– Det är kul för att man får träna med en massa kompisar.

Nya tider, alltså. Oskar Ekman minns att det för några år sedan var en handfull barn och betydligt fler vuxna som tränade i klubben.

– Om två år har vi alla gånger 30 ungdomar med tävlingslicens och det är nog bara början, säger Oskar Ekman.

Fakta

Framstående talanger: I pojklassen 10-12 år har MTB Täby sex cyklister bland de 20 bästa i landet. Killarna är Joel Warrén, Anton Wiking, Olle Johnsson, Jonathan Fransén, Gustav Eriksson och Erik Ekman.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.