16-årig ledartalang siktar på SM-final

För två år sedan gallrades han ut direkt. Nu är David Holmberg, 16, nära en plats i Stockholms distriktslag i innebandy och drömmer redan om SM-final.

– Det skulle vara riktigt coolt, säger han.

Över 200 spelare var aktuella. Efter fyra gallringar är bara 42 kvar. En av dem är Vallentuna IBK:s center David Holmberg. I höst väntar fler uttagningar innan de 23 som ska representera Stockholm i distriktslags-SM i januari nästa år tas ut.

– Jag tror att jag har bra chanser, mycket är nog upp till mig själv. Det är inte många andra som spelar på samma sätt som jag, de andra som är kvar är mer finspelare med bra teknik.

Vallentunatränaren Fredrik Lundén tror också att chansen till en plats i den slutgiltiga truppen är stor.

– Han är en extremt allround spelare som jobbar hårt och har väldigt bra klubbteknik. Han är kapten för laget han spelar i och en förebild för många övriga spelare. Han har ledaregenskaper utöver det vanliga för att vara i den åldern.

I december debuterade han i Vallentuna IBK:s A-lag i en match mot Högalid. Därefter spelade han kontinuerligt i division 2. På nio matcher gjorde han fyra mål och en assist. Även om det blev många förluster har han nytta av erfarenheten.

– Jag känner att jag har utvecklats mer under slutet. Sedan jag började spela seniorinnebandy har jag blivit tuffare.

När han inte spelar själv tränar han eller coachar Vallentuna IBK:s P04-lag.

– Det är kul och givande. De lyssnar på vad man säger och man ser hur de blir bättre, det är jättekul.

Kommer du att fortsätta som tränare när du slutar spela?

– Det tror jag absolut. Jag har drömt om att vara tränare sedan jag var liten.