17 år och VM-proffs

Sveriges färskaste proffs Anton Lundgren är laddad inför VM-serien i motocross. I bakgrunden fins pappa Tommy som ännu så länge hjälper till med mekandet.
Sveriges färskaste proffs Anton Lundgren är laddad inför VM-serien i motocross. I bakgrunden fins pappa Tommy som ännu så länge hjälper till med mekandet.
Anton Lundgren var förra veckan i England och provkörde sina nya motorcyklar.

Nu väntar hårdträning innan VM-premiären i motocross i Qatar i mars.

17-årige Anton Lundgren är tillbaka i garaget i villan hemma i Väster­haninge. Som vanligt är pappa Tommy med och fixar med motorcyklarna.

– Snart hoppas jag det är färdigmekat för mig. Jag är så glad att slippa tvätta cyklar i framtiden, säger Tommy.

Sonen Anton har snart flera proffsmekaniker som ska serva honom. I förra veckan var på besök i Southampton i England för att besöka sitt nya motocrosstall Bikeit Cosworth Yamaha.

– Jag träffade teamchefen, lagkamraterna och mekanikerna, berättar Anton. Och så provkörde jag de nya cyklarna.

Anton Lundgren tävlar till vardags för Haninge MK. I år blev han fyra i EM-serien i MX 1 i motocross. Då körde han en fyrtaktad 125-kubiksmotorcykel.

Efter den fina insatsen blev ­Anton Lundgren kontaktad av proffsteamet Bikeit Cosworth Yamaha. Här är klassen som gäller MX 2, sm är fyrtaktade 250-kubikare.

– Det är mycket snabbare och tyngre motorcyklar. Jag tränar på gym och löptränar varje dag för att vara stark och i form när VM-serien börjar.

Premiärtävlingen körs i mars i Qatar. Sedan ska Anton och hans team tävla i länder som Thailand, Mexiko och Brasilien.

– Det blir nervöst att möta världens bästa förare. Samtidigt är det jätteroligt att få chansen. I Qatar är det nattkörning och det känns ascoolt.

Anton Lundgren slutade studera efter grundskolan för att kunna satsa allt på att bli bra i motocross. Att han nu tecknat ett 1-årskontrakt med ett proffsstall med möjlighet till förlängning är ett kvitto på att satsningen lyckas.

Men Anton är inget välbetalt proffs, åtminstone inte i början. Han har personliga sponsorer som möjliggör starten i VM. Man kan säga att sponsorerna köpt en förarplats i proffsstallet till Anton.

För att vara trimmad inför VM åker Anton Lundgren till ­Norge nästa vecka där han drillas av norska landslagstränaren Kenneth Gundersen. Senare i vinter åker Anton med norska landslaget till ett par träningsläger i Spanien.

– Jag kommer inte att kunna leva på motocross i år, men kanske nästa säsong. Det gäller att köra så bra som möjligt så att teamchefen inte blir arg!

Fakta

Skrivit på för ett engelskt team

Namn: Anton Lundgren.

Ålder: 17 år.

Bor: Villa i Västerhaninge med mamma Ann-Sophie, pappa Tommy och 7-årige Gustav som är en hund av rasen west highland white terrier.

Aktuell: Ska som ende svensk köra hela VM-serien i MX 2-klassen (250-kubikare med 4-taktsmotor) i motocross.

Yrke: Professionell förare för engelska teamet Bikeit Cosworth Yamaha.