ANNONS

(rubrik saknas)

Sara Thydén.
Sara Thydén.
Hon slutade 2013, simmar numera endast ett par pass i veckan och ändå är Sara Thydén Väsbys främsta guldhopp i stundande SM.

– Jag, som hobbysimmar, säger hon och garvar.
ANNONS

Väsby SS klubbdirektör Pär Gabrielsson har i otaliga år skickat en armada guldkandidater till svenska mästerskapen. Men sedan ett par år har Väsby SS ett generationsskifte. Och i sanningens namn ska nämnas att svensk simning i Sarah Sjöström har en världsstjärna som älskar prispallens översta trappsteg. I distanser där Sarah ställer upp är SM-konkurrenterna 99 gånger av 100 nöjda med silverplaketten.

Så när klubbdirektören rankar klubbens guldhopp är Sjöström orsaken till att frisimmaren Josefin Lindkvist får stå tillbaka för bröst- och medleysimmaren Sara Thydén.

Sara Thydén –

26-åringen som slutade för två år sedan.

– Sa Pär verkligen det? Han är tokig. Jag, som bara hobbysimmar, säger hon och garvar.

Sara slutade för att motivationen tröt. Simträna hade blivit en pina. Istället började hon styrketräna, något hon alltid fuskat med som simmare.

– Jag avskydde det, låtsades ofta att jag hade kört mina styrkepass. När jag slutat simma insåg jag att jag var tvungen att träna något annat.

Hon valde gym, lärde sig älska chins- och dipspass och all annan styrketräning. Trots tjat från simklubben stod hon emot, men för ett par månader sedan hände något hon inte kan förklara.

– Jag ville testa hur träningen påverkat min simning.

ANNONS

Oväntat bra, visade det sig och härom veckan vann Sara 100 meter bröstsim i svenska simspelen hemma i Vilundabadet. Och på vilket sätt sedan.

Sara studerar till förskollärare. Vid sidan av jobbar hon extra i Vilundabadets reception och kafé.

– Jag började jobba 06.30 den morgonen, gick ifrån arbetspasset för att simma försöksheat. Sedan fortsatte jag jobba fram till finalen.

Hon skrattar och medger att det var ”galet”.

– Genom styrketräningen har jag fått en annan styrka, använder bland annat latsen (ryggmuskel) mer och får därigenom kraftigare drag i vattnet.

Hon är mer vältränad i dag än hon någonsin var som elitsimmare. Kanske även bättre simmare.

– Jag känner stor skillnad i vattnet.

Därifrån till att vinna en SM-distans ser Sara ändå som ett gigantiskt steg. I Jennie Johansson, som fick sitt internationella genombrott i sommarens VM i Kazan, har Sara dessutom en svårtuggad konkurrent i bröstsim. Dessutom väntar ett splittrat SM för Sara. På onsdagen avgörs 100 meter bröstsim och 200 meter medley. 100 meter bröst är mest aktuellt och det är i den grenen Pär Gabrielsson anar en överraskning.

– Jag måste vara i skolan på torsdag och fredag, sedan flyger jag tillbaka till Helsingborg för att under lördag och söndag vara med i ett par lagkapper och kanske även 50 meter bröstsim, säger Sara Thydén.

Har du några gulddrömmar?

– I lagkapperna. Individuellt blir det svårt. Jag vet inte var jag står och åker till SM för att ha kul, säger Sara Thydén.

Fakta

Namn: Sara Thydén.

Ålder: 26 år

Bor: Farsta.

Moderklubb: Kalmar SS.

Klubb: Väsby SS.

Meriter: Sverigetvåa genom tiderna på 400 meter medley i 25- och 50-metersbassäng. Även topp-6 på 200 meter bröst och 200 meter medley. Deltagit på tre VM (2006, 2007 och 2010) och fem EM åren 2006–2011. Har 15 individuella SM-guld och ännu fler som ungdoms- och juniortalang.

Aktuell: Deltar i kortbane-SM som avgörs i Helsingborg, 4-8 november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.