(rubrik saknas)

Andrea Holm som tävlar för KSSS Saltsjöbaden hoppar på brädan i Aludden i Djursholm och rycker till så att seglet sjunger. Det är vindstilla och bara en förbipasserande båt får Värtans vatten att skvimpa lite.

– Det är tråkigt att det inte är någon vind. Hade det varit tävling i dag hade det nog blivit inställt. Men det går att träna ändå.

Hon pumpar – rycker fram och tillbaka i seglet och tar sig trots allt framåt.

Andrea Holm började segla med KSSS som tioåring. När hon som femtonåring växte ur optimistjollen tänkte hon fortsätta i en tvåmansbåt. Under tiden hon letade partner och klass testade hon vindsurfing.

– Det var så roligt att det var bara att fortsätta, säger hon.

Hon har att brås på. Pappa Björn var med i OS i Los Angeles 1984 då grenen för första gången blev olympisk, storebror Adam har vunnit både VM och EM och siktar mot OS i Rio 2016.

EM i somras var en riktig familjeuppgörelse. Adam vann, Andrea tog silver och Björn blev femma.

– Det är jättekul att alla i familjen utom mamma tävlar men ibland kan det bli lite tråkig stämning vid matbordet. Jag hade inte väntat mig att slå Adam i EM, han vann ganska stort över mig. Men jag vann över honom i Kona Cup här på Djursholm förra året. Han tyckte att det var väldigt jobbigt. Han är ju äldre och tränar mer.

Mest nöjd var hon över att vara före pappa.

– Det är skitjobbigt att få stryk av pappa. Då blir han mallig och retas och säger att jag måste träna mer: ”Du ska ju inte bli slagen av en gammal gubbe!”

Hon lyckades också hålla honom bakom sig på SM i Båstad förra året. I klassen Kona One tävlar män och kvinnor mot varandra. I finalen var motståndarna män mellan 25 och 50 år. Men det var den 16-åriga flickan som vann.

– Jag tror många blev riktigt chockade. Jag hade hoppats på topp-5 men verkligen inte trott att jag skulle vinna. Några blev nog lite sura och tyckte att det var ganska jobbigt att få stryk av en tjej.

I SM i Motala på lördag slipper hon brorsan som är upptagen med VM i OS-klassen RS:X i Santander, Spanien. Målet är att hålla pappa och alla andra deltagare bakom sig.

– Jag vann ju förra året och hoppas jag får behålla titeln.