ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Andrea Holm som tävlar för KSSS Saltsjöbaden hoppar på brädan i Aludden i Djursholm och rycker till så att seglet sjunger. Det är vindstilla och bara en förbipasserande båt får Värtans vatten att skvimpa lite.

– Det är tråkigt att det inte är någon vind. Hade det varit tävling i dag hade det nog blivit inställt. Men det går att träna ändå.

Hon pumpar – rycker fram och tillbaka i seglet och tar sig trots allt framåt.

Andrea Holm började segla med KSSS som tioåring. När hon som femtonåring växte ur optimistjollen tänkte hon fortsätta i en tvåmansbåt. Under tiden hon letade partner och klass testade hon vindsurfing.

– Det var så roligt att det var bara att fortsätta, säger hon.

Hon har att brås på. Pappa Björn var med i OS i Los Angeles 1984 då grenen för första gången blev olympisk, storebror Adam har vunnit både VM och EM och siktar mot OS i Rio 2016.

EM i somras var en riktig familjeuppgörelse. Adam vann, Andrea tog silver och Björn blev femma.

– Det är jättekul att alla i familjen utom mamma tävlar men ibland kan det bli lite tråkig stämning vid matbordet. Jag hade inte väntat mig att slå Adam i EM, han vann ganska stort över mig. Men jag vann över honom i Kona Cup här på Djursholm förra året. Han tyckte att det var väldigt jobbigt. Han är ju äldre och tränar mer.

Mest nöjd var hon över att vara före pappa.

ANNONS

– Det är skitjobbigt att få stryk av pappa. Då blir han mallig och retas och säger att jag måste träna mer: ”Du ska ju inte bli slagen av en gammal gubbe!”

Hon lyckades också hålla honom bakom sig på SM i Båstad förra året. I klassen Kona One tävlar män och kvinnor mot varandra. I finalen var motståndarna män mellan 25 och 50 år. Men det var den 16-åriga flickan som vann.

– Jag tror många blev riktigt chockade. Jag hade hoppats på topp-5 men verkligen inte trott att jag skulle vinna. Några blev nog lite sura och tyckte att det var ganska jobbigt att få stryk av en tjej.

I SM i Motala på lördag slipper hon brorsan som är upptagen med VM i OS-klassen RS:X i Santander, Spanien. Målet är att hålla pappa och alla andra deltagare bakom sig.

– Jag vann ju förra året och hoppas jag får behålla titeln.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.