22 år – då är man veteran i Nacka HK

Linus Nelson med pucken i bortamatchen mot IFK Tumba hockey i onsdags, Nackaförlust 5–6 efter straffar.
Linus Nelson med pucken i bortamatchen mot IFK Tumba hockey i onsdags, Nackaförlust 5–6 efter straffar.
Linus Nelson är nästan veteran i Nacka HK , trots bara 22 år på nacken och två säsonger i klubbtröjan.

Nu ska lagkaptenen försöka rycka upp Nacka ur bottenträsket.

Linus Nelson gör sin första säsong som lagkapten i Nacka HK.

– Det är kul med ansvar, det är bara positivt. Jag ska försöka hålla dialog och hålla mig på bra kant med alla i laget, vara en person som går i bräschen och vara en förebild för alla i laget.

Vad har du för mål den här säsongen?

– Jag strävar alltid uppåt. Man kan inte vara nöjd som hockeyspelare, då kan man lika gärna lägga av. Jag vill vara en bra lagkapten och visa vägen för laget och göra en bättre säsong än förra. Jag är en av dem som ska prestera för att det ska gå bra för laget, det tycker jag att man ska göra som kapten. Jag har fått mer speltid i början av säsongen och får ta mer ansvar i boxplay och powerplay.

Med sina 22 år och två säsonger i A-laget skulle han betraktas som en nykomling i de flesta klubbar – men inte i Nacka.

Endast fem spelare är kvar från förra säsongen. Med en snittålder på drygt 21 år är laget ett av seriens yngsta. Sex spelare fyller 19 i år och får fortfarande spela juniorhockey.

I år har Nacka ny sportchef och Linus Nelson ser säsongen som en nystart för klubben.

– I Nacka har det ju varit mycket spelare i flöde och många som lägger av efter att de har spelat i Nacka. Nu är tanken att klubben ska fungera mer som en fönsterruta så att många tar sig vidare i stället.

Förra säsongen tvingades Nacka HK kvala mot bland andra Värmdö för att hänga kvar. Det vill man undvika i år.

– Det är lite tråkigt att vi inte har Värmdö i år, det är roliga derbyn som lockar mycket publik. Vi slog dem ju i båda mötena förra året – det var viktigt. Nu är målsättningen att hålla oss på stabil division 1-mark.

Med en poäng efter fyra spelade omgångar – senast storförlust mot Visby – tampas Nacka i botten tillsammans med Hammarby.

– Vi har visat lite orutin i början av matcherna. De yngre killarna har inte riktigt tagit det ansvar de behöver göra när det gäller. Det är viktigt att våga ta för sig och vilja avgöra matchen – inte låta någon annan göra det.

Han ser ändå positivt på fortsättningen.

– Jag tror vi börjar hitta ett bra spel. Speciellt på hemmaplan i Nacka där vi har lite mindre rink och kan sätta press på motståndarna. Eftersom vi är ett så ungt lag är de flesta ganska pigga på skridskorna. Det gäller att utnyttja det och inte låta motståndarna få för mycket tid med pucken. Bara för att vi hamnat i botten vill vi inte bara slå ifrån oss, vi vill fortfarande vara ett spelande lag som åker mycket skridskor och spelar vårt spel. Får vi bara lite vinster ger det självförtroende och då vågar man göra det lilla extra.

Fakta

Kyltekniker och kattägare

Namn: Linus Nelson.

Ålder: 22 år.

Bor: Östberga.

Familj: Sambon Frida, 22, och katten Max, 1. ”Min flickvän gillar katter och eftersom hockeyn tar en hel del tid för mig är det bra för henne att ha ett sällskapsdjur.”

Sysselsättning: Utbildar sig till kyltekniker och värmepumpstekniker.

Aktuell: Lagkapten i Nacka HK som möter Väsby hemma i Nacka ishall i morgon onsdag.