ANNONS

(rubrik saknas)

Med sitt tunga baslinjespel har Thomas Enqvist, som fyller 40 år i nästa vecka då Kings of Tennis avgörs,  redan kammat hem flera turneringssegrar på ATP Champions Tour.
Med sitt tunga baslinjespel har Thomas Enqvist, som fyller 40 år i nästa vecka då Kings of Tennis avgörs, redan kammat hem flera turneringssegrar på ATP Champions Tour.
Matcharenan inne i Stockholm Waterfront congress center vid Klarabergsviadukten.
Matcharenan inne i Stockholm Waterfront congress center vid Klarabergsviadukten.
I två år har Thomas Enqvist varit en allt mer spelsugen tävlingsledare för Kings of Tennis.

Till årets turnering, som avgörs i nästa vecka, har han bytt kostymen mot matchstället och är med och slåss om kungatiteln.
ANNONS

– Det har varit kul att vara involverad kring turneringen, men nu ville jag vara med och spela, säger Thomas Enqvist.

Den 39-årige Östermalmsbon var världsetta som junior och förutspåddes ta över stafettpinnen efter legendariska svenska tenniskungar som Borg, Wilander och Edberg.

Riktigt lika långt som dem nådde Enqvist aldrig, men han vann 19 ATP-titlar och var ett tag rankad fyra i världen. Dessutom vann han Davis Cup två gånger, vilket kvalificerar honom för ATP Champions Tour, där Kings of Tennis ingår.

Och där är även två av de där svenska tenniskungarna – Mats Wilander och Stefan Edberg med.

– De tillhör våra över huvud taget största idrottare genom tiderna. Otroligt kul att de är med här! Två superstars som har gjort väldigt mycket för svensk tennis, säger Thomas Enqvist.

Han får dock möta någon av dem först i ett eventuellt slutspel. Först väntar gruppspel där Enqvist ställs mot två andra 70-talister – spanjoren Carlos Moya och chilenaren Marcelo Rios – medan de tre 60-talisterna Wilander, Edberg och fransmannen Henri Leconte gör upp i den andra gruppen.

– Klart att åldern har betydelse, men det är samtidig väldigt individuellt. Och hur mycket man spelar tennis och håller sig i form i övrigt är så klart också avgörande. Se på Stefan. Han slutade på touren 1996 men ser fortfarande ut som en 20-åring i kroppen och rör sig väldigt atletiskt, säger Thomas Enqvist.

Själv håller han sig i form med fotboll och ishockey med kompisar. Tennis spelar han däremot inte så ofta.

– Nej, det blir mest när en turnering närmar sig, och ibland kan det gå långt mellan dem.

ANNONS

Trots det är tennisen fortfarande en stor del av Thomas Enqvists liv. Sedan han drog sig tillbaka från proffslivet 2006 har han bland annat varit svensk Davis Cup-kapten i tre år, arbetat med organisationen kring Kings of Tennis, och varit expertkommentator på Eurosport.

Nu har han precis inlett ett samarbete med Fernando Verdasco.

– Ja, jag har nyss varit i Madrid. Jag ska försöka hjälpa honom inför grussäsongen.

Utöver det håller Thomas Enqvist och hans gamla coach Mikael Stripple på att dra igång ett projekt som ska få fler talanger att välja tennis och att fortsätta sin satsning längre upp i åldrarna.

– Det är helt nytt. Vi ska presentera det under Kings of Tennis.

Men huvudfokus i nästa vecka ligger ändå på själva turneringen. För en hel del prestige står på spel när veteranerna möts, även om det inte är på samma allvar som då de spelade på proffstouren.

– Det är inte på liv och död som förr. Jag behöver inte se till att äta exakt två timmar och 13 minuter före match. Men när vi väl står där ute på banan – då är det allvar. Då vill man vinna och det är ”gameface” på.

Thomas Enqvist om sina veteranmotståndare i Kings of Tennisturneringen:

Marcelo Rios, 38 år, tidigare världsetta som vann 18 singeltitlar: ”En av de mest talangfulla av alla i sin generation. Vänsterhänt och lite avig. Han kan göra lite vad som helst på banan.”
Carlos Moya, 37 år, tidigare världsetta som vann 20 singeltitlar (varav en Grand Slam) och en Davis Cup: ”Kan göra bra resultat på alla underlag, även om han är allra bäst på grus. Han har en tung forehand.”
Henri Leconte, 50 år, världsfemma som bäst och vann nio singeltitlar och en Davis Cup: ”En otrolig talang med hög högstanivå. Kunde slå vem som helst under sina bästa stunder. En artist, rolig att titta på.”
Stefan Edberg, 48 år, tidigare världsetta som vann 41 singeltitlar (varav sex Grand Slam) och tre Davis Cup: ”Fantastiskt atletisk. Rör sig otroligt bra, han bara flyter fram. Bäste volleyspelaren genom tiderna.”
Mats Wilander, 49 år, tidigare världsetta som vann 33 singeltitlar (varav 7 Grand Slam) och tre Davis Cup: ”En av de mest intelligenta spelarna någonsin, fenomenal på att hitta sätt att vinna. Höjde sig i de stora matcherna.”
ANNONS