Solvallas festfixare har travet i blodet

25 000 korvar finns redo för loppet.
25 000 korvar finns redo för loppet.
Helgens Elitloppet är årets största travfest i Sverige. 55 000 besökare vallfärdar till Solvalla.

Mannen i den lilla gula bilen är en nyckelfigur för att allt ska flyta. Johnny Karlsson är teknisk alltiallo.

Det är onsdagstrav på Solvalla och lite ödsligt. De 2 000 besökarna är utspridda på restauranger, uteläktare eller kanske de besöker stallbacken.

58-årige Johnny Karlsson har gott om plats för att ratta sin lilla gula bil. Han är Solvallas alltiallo när det gäller den tekniska biten. Det blir en lugn dag på jobbet. Lugnet före stormen.

I veckoslutet brakar det loss med årets största travfest. Elitloppshelgen. Själva Elitloppet med 16 av världens bästa hästar avgörs på söndag.

– Då får jag inte plats att köra bilen mellan åskådarna. Jag håller till på innerbanan i stället.

Johnny Karlsson är en viktig kugge för att allt ska flyta. Det gäller att tekniken håller när totalt 55 000 besökare vill följa vad som händer. Tv, internet, storskärmar och ljud måste fungera.

– Så länge ingen ringer på min jourtelefon och anmäler något fel innebär det att jag har gjort ett bra jobb.

Hittills har Johnny lyckats. Han har jobbat med Elitloppet i 24 år, och har bara behövt ta itu med tekniska småproblem.

Johnny Karlsson har travet i blodet. Han växte upp ett stenkast från Visbys travbana och hade egen häst. Nu bor han några meter utanför Solvalla i ett hus han hyr av banan.

Johnny har sett alla Elitlopp sedan 1968.

– Grejen är den fina stämningen, sporten och hästarna. Det blir sällan eller aldrig något bråk trots att många festar. Dagen efter längtar jag till nästa års lopp.

Han är själv ingen spelare.

– Jag får så mycket tips när jag går runt på stallbacken. Hade jag lyssnat så skulle jag vara utfattig, haha.

Johnnys bästa Elitloppsminne är från 1973 när Ego Boy vann.

– Det var en svensk häst med en liten tränare. Jag får fortfarande rysningar när jag ser skiljeheatet han vann mot den amerikanska hästen Flower Child.

Elitloppshelgen har egentligen nått sitt tak, och publiksiffran har varit ungefär densamma de tio senaste åren. Det går nämligen inte att klämma in så mycket mer folk, åtminstone inte under söndagen då storloppet går och Solvallas maxkapacitet på 30 000 åskådare nyttjas fullt ut.

Att travintresset är stort i Sverige råder det ingen tvekan om. Solvallas marknadsansvarige Hans Göran Johansson påpekar att trav till och med är en nationalsport. Han ger ett exempel på hur attraktivt loppet är.

– Vi släpper alltid restaurang­biljetterna första måndagen i februari. I år noterade vi 75 203 samtalsförsök på tre timmar och sålde slut på allt.

Johnny Karlsson är den tekniska kuggen i Solvallas maskineri. Under 24 år har han fått allt att flyta under Elitloppshelgen, då 55 000 åskådare besöker travbanan.

Fakta

25 000 korvar och 135 bajamajor

Elitloppshelgens publik beräknas till totalt 55 000 personer. För att serva denna hord krävs stora resurser.

1 000 medarbetare ska se till att allt fungerar.

Det går åt mat och dryck i mängder. Exempelvis 25 000 korvar, 18 000 hamburgare, 4 500 smörgåsar, 800 kilo oxfilé, 600 kilo kalvfilé, 2 600 flaskor champagne, 1 000 flaskor vin, två tankbilar med öl, fem lastbilar med vatten och måltidsdrycker.

Om nöden så kräver finns 135 extra bajamajor.