ANNONS

(rubrik saknas)

Fotbollstvillingarna Yngve och Börje ­Leback är två stora namn i 100-årsfirande Älvsjö AIK:s historia.

En annan känd profil är musikern Joakim Thåström som 1969 vann ”Sanktan” med sin årskull.
ANNONS

Älvsjö AIK bildades den 23 maj 1915 på Älvkullen – också kallad stinskullen – av ett kamratgäng på 15 killar från då framväxande Elfsjö. Då som nu samlade klubben idrottsentusiaster i många idrotter. Fotboll lockade flest, men ÄAIK:s mest klassiska evenemang var Älvsjö runt – stafetten, med åtta löpare i varje lag, som sprangs från 1921 fram till 1999. Tidigt på agendan fanns även bandy, skidåkning orientering, ishockey, handboll och inte minst rugbygänget som staplade SM-guld på 1950-talet.

I dagarna trycker klubben upp en jubileumsskrift. ”Pappa” till den är Bengt Johansson som utöver erfarenheter från sina 40 år som tränare, ledare och ordförande, hämtar sanningar från gamla skrifter, protokoll och äldre medlemmars berättelser.

– Det känns som att jag varit med i klubben i hundra år, säger han och skrattar.

Udda storys från klubbens första år kommer han inte på. Däremot att eldsjälar stod högt i kurs. Ledare blev man gärna om man exempelvis hade stor pakethållare framtill på cykeln, eller en mamma som var fena på att stoppa strumpor.

– När klubben fyllde 10 år var många överraskade över att den överlevt så länge. Klubbar i närområdet gick under av en eller annan orsak, säger Bengt Johansson och påminner sig plötsligt att musikern och punkikonen Joakim Thåström ingick i P57-kullen som gick och vann S:t Erikscupen 1969.

Det finns såklart många Älvsjö AIK:are som utmärkt sig under hundra år. Mikael Rönnberg, Mikael Andersson, Birger Jacobsson och Niclas Kindvall är några bland många som sedermera nådde fotbollsallsvenskan. Störst i sammanhanget är ändå familjen Leback med pappa Ingemar, sonen Lennart och tvillingsönerna Yngve och Börje. De bidrog till att Älvsjö AIK i slutet av 1960-talet nådde ända upp till näst högsta serien, då division 2, innan tvillingarna blommade ut till AIK-hjältar med ikonstatus.

Älvsjö AIK:s största klubbframgångar har dock klubbens damer stått för.

– Definitivt, säger Bengt Johansson.

Under krigsåren byggdes grunden för vad som 1948 kulminerade i ett SM-guld i handboll. Flera av flickorna bildade stomme i landslaget. 1995 inleddes vad som skulle bli en följetong när Älvsjö AIK vann damallsvenskan i fotboll.

ANNONS

Med stjärnor som Malin Svedberg, Jane Törnqvist och Victoria Svensson vann Älvsjö fem raka guld innan Umeå IK bröt trenden. Tre år senare var klubben tillbaka på tronen. Då i samarbete med Djurgården, vilket inte var uppskattat av genuina Älvsjö AIK:are.

– Nä, Djurgården/Älvsjö var inget som gick hem, säger Bengt Johansson.

Fakta

Namn: Älvsjö AIK.

Ålder: Fyller 100 år den 23 maj.

SM-guld: Fem i damfotboll, fem i rugby för herrar och ett i damhandboll.

Klubben i dag: Består av tre alliansföreningar: ÄAIK Fotboll, ÄAIK Skid & orientering och ÄAIK Fritid (innebandy, simning, gymnastik).

Så firas 100-åringen på lördag: 200-250 gäster äter jubileumsmiddag i Viktoriasalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Familjefesten är flyttad då Älvsjö IP inte är klar efter fjolårets brand.