(rubrik saknas)

Det tog 71 år. Men när AIK och Hammarby spelar sitt första derby på över fem år ryker publikrekordet i Svenska cupen.

Men ett ombygge av Friends arena stänger ändå ute många supportrar.

Den 1 oktober 1944 kom 35 087 åskådare till Råsunda för att se finalen i Svenska cupen. Malmö FF besegrade IFK Norrköping med 4–3 efter förlängning och publiksiffran har sedan dess gällt som publikrekord för cupen.

Klockan 13 på lördag skrivs historieböckerna om. Då fylls Friends arena i Solna av omkring 40 000 åskådare för gruppspelsmatchen i Svenska cupen mellan AIK och Hammarby.

– Det ska bli riktigt häftigt. AIK har alltid stor publik och vi har Sveriges bästa fans, säger Hammarbyanfallaren Linus Hallenius.

Matchen avgör vilket lag som går till kvartsfinal.

– Jättespännande! Det blir en härlig start på säsongen. Det är kul med tävlingsmatcher så här tidigt och att det är ett derby blir en extra krydda. Det är alltid kul att mäta sig med grannen, säger AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson.

Det har gått över fem år sedan lagen senast möttes i en tävlingsmatch. Nils-Eric Johansson minns gärna matchen på Råsunda den 25 oktober 2009.

– Kenny Pavey byttes in och avgjorde och slet upp fingret när han skulle fira med fansen på norra stå. Det var ett bra år för oss – avbytare kom in och avgjorde.

Linus Hallenius var sjuk och kunde inte vara med då. Matchen nu på lördag blir hans första Stockholmsderby.

– AIK-derbyt blir sjukt stort. Jag har inte heller spelat på Friends arena tidigare så det ska bli riktigt häftigt. Jag har bara varit där som åskådare och sett en träningslandskamp mot Estland och någon match till.

Men publikrekordet hade kunnat bli ännu större. Friends arena bygger en sportbar och hela etage 2 med 10 000 platser är avstängt.

– Lite synd, annars hade det kanske kunnat bli ett rekord som aldrig hade gått att slå, säger Linus Hallenius.

En annan omvälvande händelse väntar honom senare i vår. I slutet av maj blir han pappa för första gången.

– Det blir en grabb. Det ska bli riktigt kul och såklart en stor förändring. Jag tror man får en annan syn på livet efteråt.

Han tror inte att förändringen påverkar hans spel.

– Födseln blir lagom till det allsvenska uppehållet så förhoppningsvis hinner jag lära mig allt det nya innan matcherna drar igång igen.

Har någon i laget gett dig några tips?

– Nej, de har bara berättat det värsta: ingen sömn, alla rutiner rubbas och du får ingen egen tid. Men allt det där uppvägs väl om man får ett leende tillbaka.

Nils-Eric Johansson har två söner. Båda kommer att sitta på läktaren på lördag.

– Det är lite blandade känslor. Det finns ju derbyn som har urartat på läktarna och då är man ganska nervös som förälder. Men jag vill inte hålla undan mina barn från att uppleva ett derby. Jag hoppas så klart att inget dumt händer och att alla går dit med ett öppet sinne för att ha trevligt.