ANNONS

En fotbollsdröm i kras

Victor Stigenberg inför en träning med Mälarhöjdens IK.
Victor Stigenberg inför en träning med Mälarhöjdens IK.
Victor Stigenberg, 19, är tillräckligt bra för division 2. Men vägen dit är stängd. Älvsjö AIK, där Victor är fostrad, har rätt till och kräver utbildningsersättning.

Problemet är att klubbar på divsion 2-nivå inte har råd att betala.
ANNONS

– Enligt fotbollsförbundets regler är man proffs i division 2 och uppåt. Men så är det ju inte. Det finns inga pengar på den nivån.

Det säger Victors pappa Mats Stigenberg. Han menar att reglerna slår fel när de, som i Victors fall, hindrar en ung spelare att komma vidare i sin karriär.

Men vi tar det från början. Victor började spela i Älvsjö AIK som liten knatte och lyftes upp i A-laget (i division 3) inför säsongen 2014. Efter en skada flyttades han ner till U19-laget igen, men inte heller där blev det något matchspel för Victor. Han bad att få byta klubb för att få speltid. Älvsjö AIK släppte Victor och förra sommaren gick han till Mälarhöjdens IK i division 4.

Där gick det bra, så bra att klubbar i division 2 i somras fick upp ögonen för Victor. Värmdö IF ville knyta honom till sig. Men när en spelare skriver sitt första proffskontrakt, vilket man måste göra i division 2, har alla klubbar han spelat i från 12 till 23 år rätt till ersättning enligt en fastslagen tariff per år. I Victors fall blev det drygt 30 000 kronor, som Älvsjö AIK krävde att Värmdö IF skulle betala. Det var betydligt mer än Värmdö IF hade råd med.

Enligt Värmdö IF:s sportchef Håkan Edmark brukar man försöka lösa situationen med att i stället för en övergångssumma skriva in i kontraktet att moderklubben ska få del i en eventuell framtida övergångssumma från en klubb ännu högre upp i seriesystemet.

– Men det var inte aktuellt sa Älvsjö AIK. De har visst tagit ett styrelsebeslut om att alltid kräva full utbildningsersättning. Och jag kan egentligen inte ha någon synpunkt på det, de följer de regler som finns, säger han.

En Synpunkt har däremot Mats Stigenberg.

– Jag tycker att Älvsjö borde ha ansträngt sig för att komma överens med Värmdö, särskilt eftersom de själva inte tyckte att Victor var tillräckligt bra för att få spela.

Älvsjö AIK:s sportchef Patric Rosén är ”inte ett dugg intresserad av att snacka med media” om hur klubben resonerar.

ANNONS

– Nej, vi har inte gjort något som inte är enligt förbundets regler, säger han.

Någon överenskommelse mellan Älvsjö och Värmdö nåddes hur som helst alltså inte och nu har transferfönstret stängts. Victor spelar kvar i Mälarhöjdens IK i division 4 säsongen ut.

Och det värsta är att han även i framtiden får svårt att ta klivet till division 2. Först om en klubb i Superettan eller möjligen division 1 vill ha Victor kan han komma vidare. En sådan klubb skulle kunna betala Älvsjö AIK. Men att nå dit blir svårt när Victor inte kan ta vägen via division 2.

– Jag är lite fastlåst som det är nu. Kanske reglerna ändras så småningom, det är väl det jag får hoppas på, säger Victor.

Det hoppas även Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Svenska spelarföreningen.

– Ja, det här är en fråga som har varit problematisk. Unga spelare kan tvingas ner i lägre divisioner. Men jag vet att förbundet ser över reglerna just nu, säger han.

Det bekräftar Göran Blomgren på Svenska Fotbollförbundets tävlingsavdelning.

– Det som diskuteras är att höja gränsen mellan amatör och proffs från 3 000 kronor per år till 10 000. Och att ta bort kravet på att alla spelare i division 2 måste vara proffs. Beslut ska tas på klubbarnas representationsmöte nu i månadsskiftet november/december, säger han.

Slopas kravet på proffskontrakt i division 2 så öppnar det för Victor Stigenberg att komma vidare i sin karriär. Pappa Mats hoppas, både för sonens skull och för andra unga talanger i framtiden:

– Jag tror inte att många fotbollsföräldrar känner till att klubben deras barn spelar i från 12 års ålder kan kräva ersättning och därmed stänga vägen många år senare.

Vi har inte gjort ­något som inte är enligt förbundets regler.Patric Rosén, älvsjö aik

Fakta

Ytterback som även kan lira centralt

Namn: Victor Stigenberg.

Ålder: 19 år.

Bor: Älvsjö.

Moderklubb: Älvsjö AIK, med herrlag i division 3.

Nuvarande klubb: Mälarhöjdens IK, i division 4.

Position: Spelar mest ytterback, men kan även spela mittback.

Aktuell: Missade nyligen chansen att gå till Värmdö IF i division 2 då moderklubben Älvsjö AIK krävde över 30 000 kronor i utbildningsersättning, en summa som Värmdö IF inte hade råd att betala.

Fakta

3 000 kronor per år och du är proffs

För att klubbar som har fostrat en spelare ska få ersättning när spelaren skriver sitt första professionella kontrakt finns en utbildningsersättning, en fastslagen summa på vad de har rätt att kräva för varje år från 12 till 23 års ålder.

Gränsen för ett proffskontrakt ligger på 3 000 kronor per år och alla spelare över 18 år i division 2 och uppåt måste vara proffs.

Reglerna är till för att skydda klubbarna. Nackdelen är att unga spelare kan komma i kläm då det blir svårare att gå till en klubb i division 2 om den måste betala över 30 000 kronor till den/de föreningen som har fostrat spelaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.