Simklubb hoppas på löftet om ny simhall

En större simhall i Solna skulle betyda extremt mycket, menar SS04:s sportchef Jonas Hägerhäll. "Vi skulle kunna vara en av de stora och mest inflytelserika klubbarna i landet. Och för Solnaborna skulle det betyda att alla barnen skulle ges möjlighet att gå i simskola", säger han.
En större simhall i Solna skulle betyda extremt mycket, menar SS04:s sportchef Jonas Hägerhäll. "Vi skulle kunna vara en av de stora och mest inflytelserika klubbarna i landet. Och för Solnaborna skulle det betyda att alla barnen skulle ges möjlighet att gå i simskola", säger han.
Simhallen i Vasalund är för liten och omodern för att tillgodose behoven i Solna stad. Nu vill simklubben SS04 ha en ny och större anläggning.

– Det är simsportens tur att få någonting i Solna nu, säger sportchefen Jonas Hägerhäll.

Vasalundshallen i Solna har funnits sedan 1956 och varit kommunens lokala simhall i över ett halvt sekel. Endast fem stycken 25-metersbanor finns tillgängliga och det råder brist på moderna faciliteter. Det stora problemet, enligt Solna Sundbyberg simsällskaps sportchef Jonas Hägerhäll, är att det inte finns tillräckligt med utrymme för att i önskad omfattning bedriva en simverksamhet i en stad där folkmängden ökar för varje år som går.

– Hallen är så liten så det finns inte plats för alla barnen att lära sig simma, säger han.

Större delen av klubbens verksamhet bedrivs i Sundbybergs simhall som är nästan tre gånger så stor som Vasalundshallen. SS04 har länge efterfrågat en lika stor anläggning även i Solna.

– Vi behöver en ordentlig stor anläggning som klarar av de 80 000-90 000 människorna som kommer att bo i Solna framöver, säger Jonas Hägerhäll.

Jonas Hägerhäll kom till SS04 år 2002 och redan då fanns det planer på en ny simhall från kommunens sida.

– Vi har haft många möten under de här åren med politiker i olika mandatperioder där alla har velat bygga en simhall. Men när det väl kommer till kritan så är det ekonomin det handlar om, man har inte råd att bygga. Det är bland det dyraste en kommun kan bygga, men det kommer också väldigt högt upp bland det som kommuninvånarna önskar sig, säger han.

Men en ny simhall är på väg. Kommunen planerar att bygga den nya anläggningen på en tomt i Ritorps idrottsplats. När exakt detta ska ske är däremot oklart. Som senast tas det första spadtaget strax innan nästa kommunval hösten 2018.

– Det är aktuellt med en ny simhall. Vi i alliansen har sagt att ett bygge av en ny simhall ska påbörjas under den här mandatperioden. Det är det åtagandet vi har och det kan uppfattas som ett löfte, säger kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (FP).

Tidigare byggnadsplaner har inte fullföljts på grund av för höga kostnader. Finns det skäl att vara orolig för att så ska bli fallet igen?

– Nej, de diskussioner jag har haft med folk som har inflytande i den här frågan gör inte att jag känner mig orolig på den punkten. Sen har jag inte varit med i diskussionerna under åren före 2015, men jag är inte orolig för det, säger Peter Edholm och fortsätter:

– Det pågår ett arbete där man i detalj tittar på vad det mer exakt är för slags simhall vi ska ha, vilken storlek det ska vara och hur mycket plats för publik och andra biutrymmen det ska finnas. Prislappen beror på vilka vägval man gör där.

Hur mycket större kommer den nya simhallen bli?

– Fler banor och större än den befintliga. Det är det jag kan säga.

Jonas Hägerhäll välkomnar givetvis en ny simhall i Solna, men är inte helt övertygad.

– Vi vågar inte riktigt hurra förrän de har börjat bygga, säger han.

Fakta

3 av 10 i klubben får plats i Solna

Solna Sundbyberg simsällskap, SS04, bedrivs i både Vasalundshallen och Sundbybergs simhall.

Sundbybergs simhall har 14 stycken 25-metersbanor. I Vasalundshallen finns det fem.

Runt 1000 barn i veckan tränar simning i dessa simhallar och cirka 70 procent av dessa gör det i Sundbyberg.

Solna stad planerar att påbörja ett bygge av en ny simhall i Solna någon gång under nuvarande mandatperiod.