Rekordskytten kommer att sakna lokalderbyn

Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud är rekordskytten som sköt Djurgården tillbaka till damallsvenskan förra året. Samtidigt åkte både Hammarby och AIK ur.

– Trist att Stockholmslagen inte räcker till i högsta serien, det hade varit jättekul med ett derby, säger hon.

Östermalm.

Mia Jalkerud slår en bredsida, rushar framåt, studsar på stället och väntar på nästa passning.

Hon och lagkompisarna i Djurgården nöter bredsidor i en passningsövning på Kaknäs konstgräs.

– Mia är en tuff brud som jag tycker har gått framåt sedan i januari. Hon har tempot och ger verkligen allting i alla lägen, säger tränaren Yvonne Ekroth.

Mia Jalkerud kom till Djurgården redan 2007 och var med när laget åkte ur damallsvenskan 2012. Hon har längtat efter återkomsten.

– Jättekul! Man spelar ju fotboll för att spela i högsta serien. Vi har ju krigat för att komma tillbaka sedan vi lämnade allsvenskan.

Hon skrattar lite ansträngt när säsongsinledningen kommer på tal. Djurgården inleder borta mot fjolårets tvåa i damallsvenskan, Eskilstuna, på söndag ochtar tre dagar senare emot svenska mästarna Rosengård hemma på Stockholms stadion.

– Det är en riktigt tuff start. Samtidigt är det roligt. Vi håller ju på med det här för att vi vill möta de bästa spelarna. Vi får hoppas att vi får en så bra start som möjligt.

Laget kommer i år att spela samtliga hemmamatcher på Stockholms stadion.

– Jag trivs på Stadion – gräset är bättre än på många andra ställen i det här landet. Jag hoppas det kan vara till vår fördel när motståndarna kommer. Många brukar vara rädda för Stadion och tycka att det är lite stort.

Kan det kännas ödsligt om det inte kommer mycket publik?

– Ja, det är väl nackdelen. Det kan bli lite eko emellanåt. Krillan (Kristinebergs IP) är lite mer kompakt. Men vi får väl se till att fylla Stadion så mycket som möjligt.

Djurgården får dock ingen draghjälp av derbyn. Både Hammarby och AIK åkte ju ur damallsvenskan förra året.

– Jättetråkigt att Stockholmslagen inte räcker till i högsta serien och bara åker upp och ner. Derbyn är alltid derbyn och det hade varit jättekul att spela ett derby mot Hammarby eller AIK i serien. Men ska det bara vara ett lag i högsta serien är det kul att det är vi. Vi hoppas att vi klarar oss kvar, säger Mia Jalkerud.

Anfallaren har alltid gjort mycket mål. Hon vann elitettans skytteliga 2014 med 26 mål, och blev tvåa förra året med 29 fullträffar. Mest uppmärksamhet fick hon efter att ha gjort sex mål på en halvlek borta mot Lidköping. Ett rekord för både herrar och damer i högsta och näst högsta serien.

Men under årets försäsong har hon fått spela flera matcher som yttermittfältare.

– Från den positionen kommer hon rättvänd och med fart vilket är spännande. Hon har fortsatt att göra både mål och målgivande pass därifrån. Vi kommer att behöva henne både som mittfältare och anfallare den här säsongen, säger tränaren Yvonne Ekroth.

Mia Jalkerud är inte riktigt lika entusiastisk.

– Det är en helt ny position. Jag tycker att jag är bäst i boxen. Som yttermittfältare kommer man lite längre ifrån målet. Men jag gör det som är bäst för laget och hoppas kunna göra några mål därifrån också.