ANNONS

(rubrik saknas)

Misshandeln av två ledare ifjol har gett Akropol dåligt rykte. Klubben har haft svårt att värva spelare till damlaget i ligan.

– Folk ser ner på Akropol och är rädda för att komma hit och träna, säger sportchefen Jonny Ishak.
ANNONS

Akropol möter Sallén borta i premiären av basketligan dam på lördag. Rinkebyklubben som kvalade sig kvar i serien har tappat flera av sina mest namnkunniga spelare.

Nina Baresso, Cecilia Ferm, Özlem Alkan och Hope Elam är alla borta.

Att ersätta dem har varit tufft.

– Vi har haft jättesvårt att värva spelare. Folk ser ner på Akropol och är rädda för att komma hit och träna, säger sportchefen Jonny Ishak.

Klubbens dåliga rykte beror enligt honom på de grova attackerna i vintras på två Akropolledare i deras hem.

– Jag har sagt till de spelare vi har kontaktat att överfallen inte hade ett dyft med Akropol som klubb att göra, men det spelar ingen roll. Jag blir väldigt ledsen över att folk ser klubben på det sättet, säger Jonny Ishak.

Akropol har tagit sig till Sveriges högsta damliga med ett lag som till större delen består av spelare från Järvafältet.

Klubben försöker även vara en motvikt till det negativa som Rinkeby och de andra förorterna på Järvafältet förknippas med.

– Folk ska veta vilka vi i Akropol är och vad vi står för. Du kan bli något bra även fast du kommer från orten, säger Jonny Ishak.

ANNONS

I höst utvidgar Rinkebyklubben sitt sociala engagemang i området med att erbjuda hjälp med läxläsning. Man kommer även att hålla Ungdomens hus öppet på fredagar då unga ska kunna komma förbi och lira spontanbasket.

– Vi vill göra Rinkeby till ett tryggare område, säger Jonny Ishak.

Trots alla nej från tilltänkta spelare, så har Akropol även fått några ja.

Den 191 centimeter långa norrländskan Hanna Isaksson, som vunnit SM-guld med Luleå Basket, är ett intressant nyförvärv.

Katarina Milenkovic, lagkapten i Solna Vikings ifjol med sju säsonger i damligan bakom sig, är ett annat.

Den sistnämnda hade anbud från en rad ligaklubbar, men valde Akropol för att kunna kombinera spel i högsta serien med sitt nya jobb som rekryterare.

– Jag kan förstå att vissa är rädda. Men jag tycker ändå att det är fel. Akropol är en bra klubb och de erbjuder en plats i ett ligalag. Tråkiga saker kan hända i vilken stad som helst, på Lidingö, likväl som i Rinkeby, säger Katarina Milenkovic.

Hon har tränat i mer än en månad i Rinkeby och aldrig varit rädd. Snarare är hon positivt överraskad av att det är så många människor som kommer och tittar på i princip alla träningar.

– Det känns lite som att väldigt många från Rinkeby ser upp till en. Man känner att man representerar området och inte bara en klubb. Så länge man har Akropolmärket är man trygg. Utan också, säger Katarina Milenkovic.

Fakta

4-årige sonen vittne till misshandeln

Den 20 november ifjol misshandlades Akropols dåvarande damtränare Ali Ghanim och ordförande Jimmy Larsson Hagberg av okända män i sina hem. Den förstnämnda inför ögonen på sin 4-årige son.

De fick allvarliga men inte livshotande skador.

Ali Ghanim har lämnat Akropol, Jimmy Larsson Hagberg är kvar i klubben.

Polisen har ännu inte gripit någon för överfallen.