5 000 väntas till IFK:s fotbollsfest

IFK Lidingös fotbollstjejer födda 2006 tågar in när ”Fotbollens dag” arrangerades i fjol. På lördag är det dags för en ny manifestation.
IFK Lidingös fotbollstjejer födda 2006 tågar in när ”Fotbollens dag” arrangerades i fjol. På lördag är det dags för en ny manifestation.
På lördag väntas en blåvit invasion av Lidingövallen.

Närmare 5 000 personer ska tåga in på idrottsplatsen när IFK Lidingö FK firar ”Fotbollens dag”.

Strömmingsmackor, hamburgare, korv, sallad och massor av fotboll står på menyn på lördag. Det gäller att serveringarna på Lidingövallen har bullat upp ordentligt, för 5 000 besökare väntas.

IFK Lidingö firar ”Fotbollens dag”, Sveriges kanske största knattemanifestation i sitt slag. Inmarschen startar klockan 9.30.

IFK Lidingö FK är med sina drygt 2 700 aktiva spelare landets tredje största fotbollsförening efter Brommapojkarna och Sollentuna FK. De flesta dyker upp på lördag. De äldre är funktionärer eller domare när runt 2 000 spelare i åldrarna 7–12 år lirar interna matcher.

– Det blir rena derbyn i fem timmar, säger LissOlle Schröder på klubbens kansli.

Det kommer så klart även familj, släkt, vänner och allmänt fotbollsintresserade som hjälper till att fylla idrottsplatsen.

Fotbollsdagen är en tradition sedan 32 år.

– Den är att sätt att visa vår storlek och känna klubbgemenskap, säger klubbchefen Torbjörn Olsson. Det är speciellt för många av våra yngre spelare att träffas så här alla tillsammans en gång om året. De håller annars till i våra kvarterslag runt hela ön.

De fem senaste åren har IFK Lidingö FK fördubblat medlemsantalet och klubben är nu större än någonsin.

– Det beror mycket på att vi har bättre utbildade tränare, säger Torbjörn Olsson. Att vi har en konstgräsplan på Vallen är också en stor faktor. Och så har vi ju Zlatan som fört fotbollen framåt!

Fotbollsdagen har på senare år vuxit i takt med det ökande antalet medlemmar. Fredrik Meyer jobbar idag på Hässelby SK:s kansli, men han var under många år föreningskonsulent hos IFK.

– Jag började 1990, säger Meyer. På den tiden var det kanske 40–45 lag på Fotbollens dag. Det hade stått stilla i några år, men så började intresset för fotboll öka och plötsligt hade vi 100 lag. Mycket av utvecklingen berodde på att allt fler tjejer började spela fotboll. 1990 var antalet tjejer i IFK Lidingö cirka 10–15 procent av medlemmarna, och nu är det 25–30 procent.

Tack vare konstgräset har fotboll blivit en året runt-sport. Lidingövallens 11-mannaplan med konstgräs har funnits i tio år. Men nu börjar klubben få växtvärk.

– Det är stora årskullar på gång som snart ska gå över till 11- mannafotboll, säger Torbjörn Olsson. Det kommer att bli stora problem att hitta träningstider.

Om två år kommer behovet av nya konstgräsplaner att vara akut.

– Vi behöver ytterligare två planer för att täcka behovet. En av dessa skulle kanske kunna anläggas på Grönsta gärde, säger klubbchefen.

Fakta

IFK Lidingö FK tredje störst i Sverige

På lördag firar IFK Lidingö FK ”Fotbollens dag”, en tradition som startades för 32 år sedan.

Cirka 2 000 spelare av klubbens yngre spelare (7-12 år) kommer till Lidingövallen för att spela 130 interna matcher på tre 7-mannaplaner på naturgräset och på elva 5-mannaplaner på konstgräset.

IFK Lidingö FK är Sveriges tredje största klubb om man ser till antalet aktiva. BP är störst och Sollentuna FK näst störst.