ANNONS

70-plussarnas gym tillåts falla sönder

Norsborgsbon Roland Fasth, 84, är en av 17 seniorer som varje onsdag tränar styrka i Botkyrkahallens gym. Tack vare styrketräningen fixar han fortfarande att göra plankan och får kraft till att sköta sin sjuka hustru.
Norsborgsbon Roland Fasth, 84, är en av 17 seniorer som varje onsdag tränar styrka i Botkyrkahallens gym. Tack vare styrketräningen fixar han fortfarande att göra plankan och får kraft till att sköta sin sjuka hustru.
Styrketräningen i Botkyrkahallen är livsviktig för Roland Fasth, 84. Den ger honom ork att ta hand om strokesjuka hustrun. Men kommunen låter gymmet förfalla och antyder att det ska avvecklas.
ANNONS

I Botkyrkahallens gym har Roland Fasth sin fristad. Sedan hustrun drabbades av en stroke för ett år sedan kommer han hit en gång i veckan för att lyfta vikter och tänka på annat en stund.

– Jag kommer inte ut annars. Min fru kan inte tala, hon kan inte gå. Jag får sköta henne hemma. För att orka måste jag träna, säger han.

Träna måste de allihop, medlemmarna i Botkyrka gymnastik- och idrottsförening, som hyrt in sig i gymmet några timmar i veckan, av en rad olika anledningar.

Ordföranden Eivor Nyberg bygger sakta upp kroppen igen efter två svåra magoperationer. ”Ungflickan” i gänget, Ulla Comérus, 69, håller sin krånglande rygg i schack med styrketräningen.

Och Olle Hellberg, 84, som spelat badminton 4–5 timmar om dagen i 30 år, kan inte tänka sig ett liv utan träning.

– Den är livsviktig, säger han.

Minst lika viktig, för de flesta av deltagarna, är den sociala gemenskapen. Många är ensamma kvar i livet, i Botkyrkahallen finns alltid någon att prata med.

Men gymmet förfaller och de båda trappmaskinerna, som används för uppvärmning och konditionsträning, har stått stilla i två år.

Föreningen har kontaktat kommunen och bett om reparation. De har även bett om fler maskiner, helst sådana där man kan träna benen i sidled. Men i stället för att få svar har de bollats runt mellan kommunanställda.

ANNONS

– Vad man nu säger är att man eventuellt ska göra annat med den här lokalen och att man därför inte vill satsa på maskinerna, säger Ulla Comérus.

Hon ruskar på huvudet, förstår inte hur kommunfolket tänker.

– Vi upplever att kommunen struntar i oss, trots att våra aktiviteter troligen gör att vi inte behöver hamna i kostsamma vårdinstitutioner lika snabbt som ifall vi var overksamma, säger hon.

Det minsta man kan begära av kommunen är ett besked om vart föreningen ska ta vägen i stället, tycker hon.

– Man kan inte bara rycka undan mattan för en verksamhet där så många är involverade. Det är ju inte bara vi som tränar här. Det är skolan, och boxningsklubben och Balrog, säger Ulla Comérus.

Enligt Roger Vintemar, chef för Botkyrkas idrottsanläggningar, har inget nedläggningsbeslut fattats när det gäller gymmet.

Däremot kan det komma framöver.

– Vi ser regelbundet över våra anläggningar och tittar på hur många som är där. Nyttjandegraden i gymmet är ganska låg. Vi kan inte låta lokaler stå tomma, säger han.

Några pengar till att köpa nya maskiner finns inte, däremot lovar han att trappmaskinerna ska åtgärdas.

Om gymmet stängs, var ska 70-plussarna ta vägen?

– Vi har gym i våra simhallar också, säger Roger Vintemar.

Fakta

Erbjuder Zumba

Botkyrka gymnastik- och idrottsförening driver varje onsdag klockan 15.30 styrketräning för seniorer i Botkyrkahallen.

Föreningen erbjuder även seniorgympa i Botkyrka Racket-hall kring lunchtid på tisdagar.

Familjegympa, zumba, stavgång och vattengympa är exempel på andra aktiviteter som föreningen håller i.