ANNONS

75-årige Emil Alin en riktig kraftkarl

Knäböj är en av Emil Alins bästa grenar. Nyligen klarade han 180 kilo på ett träningspass.
Knäböj är en av Emil Alins bästa grenar. Nyligen klarade han 180 kilo på ett träningspass.
För 100 år sedan var cirkusatleter i ropet. Bjässar som Starke Arvid och Siljansnäs-Anders lyfte bilar och brottades med björnar.

Om Emil Alin levt då hade han säkert fått ett fett kontrakt.
ANNONS

75-årige Emil Alin från Bodal är ingen vanlig pensionär. Han matar inte duvorna i parken och hoppar gärna över Bingolotto. Hans stora passion är att lyfta skrot i Lidingö Atletklubbs lokal i Bodals skola. Här svettas han minst tre gånger i veckan och kör pass som är tre, fyra timmar långa.

– Styrkelyft är jättebra träning för pensionärer. Det motverkar benskörhet, och du mår bättre och sover bättre. Bara man är frisk kan man börja hur sent som helst i livet. Det gäller bara att vara försiktig med vikterna, ta det lugnt och känna efter.

Att bli lika stark som Emil Alin är dock få förunnat. Han är förmodligen Sveriges starkaste 75-åring. För två veckor sedan vann han DM-guldet i sin viktklass +105 kilo, och lyfte sammanlagt 502,5 kilo (165 kilo i knäböj, 127,5 i bänkpress och 210 i marklyft). Han krossade konkurrenter som var minst tio år yngre.

190 centimeter långe och 116 kilo tunge Emil Alin har tränat hårt sedan han var 16 år och bodde i Arbrå i Hälsingland. Pappan dog när Emil bara var 7 år. Och Emil ville bli lika stark som farsan – som också hette Emil.

– Pappa var starkast i socknen. En gång lyfte han en märr som hade korsförlamning. Starka karlar var på modet på den tiden.

Emil junior har också svarat för flera kraftprov genom åren. Han minns inte utan visst välbehag en episod för många år sedan när han jobbade på Sandvikens järnverk. Då vägde Emil cirka 85 kilo. Tillsammans med en betydligt tyngre arbetskamrat lyfte de metallstycken som vägde 400 kilo upp på en gaffeltruck.

– Vi tog tag i varsin ände. Jag föreslog att vi skulle ta hand om de här 400 pannorna var och en för sig. Han stod och drog, men stycket låg kvar. Det slutade med att han fick åka till sjukstugan där han låg i sträckbänk med förstörd rygg.

Emil klarade lyftet.

– Jag tog den jävla biten och drog upp den. Det var ett av mina stoltaste ögonblick!

ANNONS

Emil Alin flyttade till Lidingö 1964. Några år senare bildade han Lidingö Atletklubb som först låg i Gångsätrahallen, men fick flytta till en mindre lokal Bodals skola i mitten av 1990-talet.

I dag finns bara 20 medlemmar, samtliga män.

Emil hoppas på att nytt friskt blod ska rinna in i klubben. Själv tänker han hålla på länge än.

– Ja, så länge jag är frisk och mår bra av det.

Emil bygger inte muskler för att imponera på omgivningen eller för att spänna vader och glassa på stranden.

– Men jag är ju bara människa och blir lite mallig när jag lyckas med mina mål. Jag försöker hela tiden klara tyngre vikter.

Fakta

Var tågförare

Namn: Emil Alin.

Ålder: 75 år.

Bor: Lägenhet i Bodal med hustrun Marianne och katterna Snurran och Kajsa. ”Katterna är riktiga odågor.”

Yrke: Tidigare förare på Lidingö­banan och bussförare.

Aktuell: Nybliven DM-mästare i styrkelyft i +105-kilosklassen.