86-åriga Heidi är stammis på gymmet

Heidi Thulin, 86, får hjälp med att hitta rätt lyftteknik av den personliga tränaren Hanna Wiberg.
Heidi Thulin, 86, får hjälp med att hitta rätt lyftteknik av den personliga tränaren Hanna Wiberg.
Heidi Thulin värmer upp genom att studsa en boll mot rätt siffra som lyser på väggen.
Heidi Thulin värmer upp genom att studsa en boll mot rätt siffra som lyser på väggen.
Tre gånger i veckan packar Heidi Thulin gympapåsen. Oftast blir det cirkelträning, men några gånger i månader tar hon hjälp av en personlig tränare.
Tre gånger i veckan packar Heidi Thulin gympapåsen. Oftast blir det cirkelträning, men några gånger i månader tar hon hjälp av en personlig tränare.
Det är aldrig för sent att träna. Det är Heidi Thulin, 86, ett levande bevis för.
– Jag ska hålla på tills jag är minst hundra, säger hon.
Och forskning visar att styrketräning är jätteviktigt för äldre.

”Tänk på att sträcka på dig, ha en rak rygg”. Heidi Thulin, 86, får instruktioner medan hon styrketränar på gymmet på Södermalm. Flera dagar i veckan packar hon jympaväskan och kör ett pass, två gånger i månaden med en personlig tränare.

– Jag började träna när jag var i sjuttioårsåldern. Det gör att jag känner mig stark, att jag orkar att gå i trappor, lättare kan resa mig och bära matkassar, säger Heidi Thulin.

Favoriten på gymmet är benpressen.

– Det känns som man får mycket kraft i den. Sämst gillar jag kettlebells.

Många av övningarna kan tränas utan maskiner, som till exempel en övning där Heidi böjer ena knät i en slags nigning.

– Bra att kunna om man skulle bli bjuden på kungligt bröllop, säger hon och skrattar.

Hanna Wiberg, personlig tränare, berättar att när man är senior handlar träning till stor del om att livskvalité och då är styrketräning viktigt. En bra muskelstyrka leder till bättre balans vilket gör att man blir mer aktiv och rörlig.

– När man är äldre tappar man normalt muskelstyrka. För många som tränar hos oss är fokus på att bibehålla eller förbättra den styrka man har, så att man inte blir begränsad i sin vardag säger hon.

Vad ska man tänka på när man tränar som äldre?

– Säkerheten är viktig, att man gör övningarna korrekt och inte felbelastar kroppen. Har man sjukdomar ska man också ta hänsyn till dem, säger Hanna Wiberg.

Gymmet där Heidi tränar heter Activeage, är ett gym som enbart är inriktat på träning för äldre. Medelåldern på träningscentret är 72 år, berättar verksamhetsansvarige Kristoffer Sjöberg.

– Många av de som tränar hos oss känner att de inte passar in på vanliga gym, som vanligtvis har en målgrupp för dem som är runt trettio år. Våra tränare här är utbildade i den åldrande kroppen, säger han.

Och att träna när man är äldre är viktigt – berättar Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot idrottsfysiologi. Han säger att styrketräning för äldre minskar risken att drabbas av demens, fetma och hjärt-kärlsjukdomar.

– Det är jätteviktigt med styrketräning. Efter 60 år börjar man att förlora muskelmassa, som behövs för att kunna ta upp sockret i blodet. Dessutom behöver äldre ta hand om sitt skelett för att inte drabbas av benskörhet. Det bästa sättet att stärka skelettet är att belasta det, och då räcker det inte att promenera, säger Michail Tonkonogi.

Och det är aldrig för sent att börja. Träningsbarheten består livet ut.

– Dessutom är träning i grupp en social aktivitet som många mår bra av, tillägger han.

Heidi Thulin tänker i vilket fall inte sluta träna i första taget.

– Jag ska fortsätta tills jag blir hundra år. Och känns det bra då håller jag nog på ett tag till.

Fakta

Träning som äldre

En 80-åring är lika träningsbar som en 30-åring. En 80-åring kan öka sin kondition och muskelstyrka med mellan 50 och drygt 100 procent.

Styrkan i musklerna är färskvara. Starka muskler blir svaga om du inte använder dem.

Lårmusklerna är de första muskler som förlorar i styrka. Men redan efter två månaders träning kan du få tillbaka styrkan

Det blir viktigare att regelbundet träna balansen ju äldre du blir. God balans i kombination med muskelstyrka och snabb reaktionsförmåga är den bästa försäkringen mot fallolyckor.

Även du som använder rollator har nytta av att träna balans och styrka.

Tänk på att ställa in rollatorns handtag på rätt höjd. Du ska gå nära rollatorn så att du inte blir framåtböjd med sträckta armar.

Källa: Vårdguiden