ANNONS

Idrottsprofil rasar mot kommunsponsring

Förra elitinnebandyspelaren Birgitte Lersbryggen tränar numer tjejer i Tumba Handboll. Hon är kritisk till att Botkyrka kommun ger samma sponsorsstöd till Balrog som idag bara har seniorlag på herrsidan som till Tumba som även satsar stort på barn och ungdomar.
Förra elitinnebandyspelaren Birgitte Lersbryggen tränar numer tjejer i Tumba Handboll. Hon är kritisk till att Botkyrka kommun ger samma sponsorsstöd till Balrog som idag bara har seniorlag på herrsidan som till Tumba som även satsar stort på barn och ungdomar.
Birgitte Lersbryggen från januari 2005.
Birgitte Lersbryggen från januari 2005.
Idrottsprofilen Birgitte Lersbryggen har reagerat på att kommunen sponsrar Balrog med 100 000.

– Hur kan kommunen tycka att det är okej att synas med en klubb som har lagt ner en hel juniorverksamhet och ett damlag, säger hon.
ANNONS

Nyligen berättade Lokaltidningen Mitt i att Botkyrka kommun i år satsar 850 000 kronor på att sponsra lokal idrott. Mest får innebandyklubben Balrog Oilers och Tumba Handbollsklubb med 100 000 kronor vardera. Det har fått Tumbatränaren och idrottsprofilen Birgitte Lersbryggen med flera SM-guld i innebandy och ishockey på meritlistan att gå i taket.

– Hur kan Botkyrka kommun tycka att det är okej att synas tillsammans med en klubb som har lagt ner en hel juniorverksamhet och ett framgångsrikt damlag? säger hon.

Norskan som nyligen fyllde 40 tillhörde Balrogs legendariska damlag som dominerade innebandyn och tog fyra raka SM-guld i början av 2000-talet. Hon tvingades sluta på grund av en skada säsongen 04/05.

2010 lades damlaget ned. Idag är även den en gång så blomstrande ungdomsverksamheten borta.

Trots det får innebandyklubben lika stort stöd av kommunen som IFK Tumba Handboll med verksamhet från handbollskolan och hela vägen upp till herr- och damseniorer.

– Det blir en väldigt konstig signal i en kommun som Botkyrka där man lägger mycket krut på att få barn och ungdomar in i idrotten istället för att de ska hamna i strul och svårigheter, säger Birgitte Lersbryggen.

Inte ens krasst affärsmässigt förstår hon hur kommunen resonerar.

– Jag förstår ju att det handlar om att stärka Botkyrka som varumärke. Men som jag ser det är Balrog en dålig investering. Visserligen är herrlaget med i allsvenskan, men man hör ju ingenting och ser ju ingenting om Balrog längre, säger hon.

Framför sig på bordet har hon en medieanalys gjord av Sponsor Insight. En rapport som Botkyrka kommun beställde inför beslutet att dra igång en idrottssponsring 2012. Där tittade man på hur ofta de olika idrottsklubbarna figurerade i media.

ANNONS

– Tumba syntes mer än tre gånger så ofta som Balrog i all media. Balrog hade noll tv-tid, säger Birgitte Lersbryggen.

Kommunen har slarvat med sin research menar du?

– Ja. Och det behöver man inte vara raketforskare för att konstatera. Det förstår till och med jag när man satsar 100 000 kronor på en förening som bara har ett herrlag. Var är framtiden? Det måste vara något som ligger kvar. Typ: ”Vi har alltid sponsrat Balrog. Vi gör det i fortsättningen också”, säger hon.

Enligt Botkyrkas idrottsutvecklare Linus Söderling sponsrar kommunen Balrog för att det är ett klassiskt och välkänt varumärke inom svensk idrott. Klubben har även ett socialt engagemang med gratis sommarinnebandy för unga i Alby med omnejd och ett elitlag för personer med funktionshinder.

Idrottssponsringen utvärderas årligen. Ifjol fick Balrog hälften så många träffar i medierna som Tumba Handboll.

– Men flera av Balrogs träffar hade en koppling till Botkyrka som plats. Detta är mycket viktigt för oss eftersom vår sponsring handlar om att stärka Botkyrkas varumärke som plats, säger Linus Söderling.

Fakta

Har dansat med Eric Cantona

Namn: Birgitte Lersbryggen.

Ålder: 40.

Bor: Ett stenkast från idrottshuset i Tumba.

Familj: Dottern Mia Lundberg Lersbryggen, 9 år.

Sysselsättning: Säljare och produktspecialist på Nike Sverige.

Idrottsmeriter: 4 SM-guld i innebandy med Balrog och 1 SM-guld i ishockey med Farsta, 2 VM-brons i innebandy med Norge.

Kuriosa: Åkte ut i semifinalen i Gladiatorerna ifjol, har skakat hand med Michael Jordan och dansat med Eric Cantona.

Fakta

Fler pengar ska fördelas under året

Kommun satsar i år 850 000 kronor på idrottssponsring att stärka varumärket Botkyrka.

Tumba handboll och Balrog Botkyrka får 100 000 kronor vardera.

Nico Musoke, Tullinge SK och Botkyrka Boxningsklubb får 50 000 kronor.

Konyaspor får 40 000 kronor.

IFK Tumba SOK får 35 000 kronor.

Botkyrka Cricket Club och Falcao Futsal tilldelas 30 000 kronor.

REI kampsport får 15 000 kronor.

Popkollo får 70 000 kronor.

Alla pengar är inte fördelade.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.