(rubrik saknas)

Stagediving, headbanging och knuffar i mosh pit. Livet framför scenen är slitigt. På onsdagar håller Mattias Lindmark fysträning för hårdrockare till toner av allt annat än ”ljuv” musik.

”Dance with the dead in my ­dreams. Listen to their hallowed screams.The dead have taken my soul. Temptation’s lost all control”.

Slayers Dead Skin Mask spelas på vrålhög volym i Team Leites kampsportlokal på Åsögatan 117. Det är onsdag och hårdrocksfys.

18 träningssugna hårdrockare är på plats för att göra sig redo inför headbangandet på sommaren festivaler, för att klara av alla svettiga mosh pits och för att kunna stagediva längst av alla. Linnen och tajts i funktionsmaterial är inte direkt trend här, däremot t-shirts med hårdrockstryck och svarta tajta shorts.

Deltagarna är nischade. Långt hår och tatueringar. Folk som spelat i band, skejtat eller som åkt snowboard. Enligt hårdrockfysens grundare Mattias Lindmark är alla välkomna, så länge de någon gång haft en svart period i själen.

– Alla som är här är ­alternativa personer på något sätt. Jag brukar säga att de som kommer hit, det är de som satt längst bak i klassrummet och brände in hårdrockssymboler i bänken med tändare, ­säger han.

Hårdrock och träning är två intressen som vanligtvis inte går hand i hand, men i dagens hälsosamma samhälle vill även ett långhårigt Judas Priest-fan röra på sig. Men det finns två problem, träningshetsen och musiken.

– I dag ska det nästan elitsatsatsas så fort du börjar träna. Till och med halvfeta gubbar ska åka Vasaloppet på rekordtider. Jag vill göra motsatsen. Träning för icke träningsnördar. Dessutom är det ju så fantastiskt dålig musik på gymmen. Folk vill inte lyssna på den skitmusik som spelas där.

Träningen drog igång vid års­skiftet. Hittills har den bestått av cirkelträning och brottarfys för att få igång flåset på deltagarna. Armhävningar och situps blandas med skottkärran och kullerbyttor.

Då och då dyker kortleken upp på träningarna. Antalet repetitioner och övningar avgörs av slumpen. Hjärter kan vara situps, spader burpees. En tia betyder tio repetitioner. Hela kortleken körs igenom.

– Det är roligt och ingen kan bli sur och skylla på tränaren. Det handlar om att avdramatisera träningen. Ingen ska stå och skrika som en militär.

Snart kommer träningen att bli mer inriktad. Sommarens stundande festivaler kräver förberedelse. Det blir nackträning för att klara av att headbanga, tacklingsträning inför trängseln framför scenen och en del fallteknik som ska hjälpa de som råkar falla omkull.

– Men jag vet inte hur seriöst det är egentligen. Allt handlar bara om att ha kul.

För att det ska fortsätta vara roligt kommer man bara att träna en gång i veckan.

– Allt behöver inte vara så allvarligt hela tiden, säger Mattias Lindmark.