ANNONS

Botkyrkas man i ringen

Nico Musoke pratar ofta med unga i Botkyrka. ”De ser mig på tv och tycker att det ser häfigt ut. Jag är ett bevis på att det går att lyckas. Jag tog ströjobb för att ha råd att träna. Det var många tuffa timmar, men jag gjorde det. Det kan de också göra”, säger han.
Nico Musoke pratar ofta med unga i Botkyrka. ”De ser mig på tv och tycker att det ser häfigt ut. Jag är ett bevis på att det går att lyckas. Jag tog ströjobb för att ha råd att träna. Det var många tuffa timmar, men jag gjorde det. Det kan de också göra”, säger han.
Nico Musoke har Långt ifrån Lagom tatuerat på armen och tågar in till sina matcher ackompanjerad av Latin Kings låt Botkyrka stylee.

Men nu får han också annat oväntat stöd. För första gången sponsrar en svensk kommun en utövare av den extrema kampsporten MMA, Mixed Martial Arts.
ANNONS

Botkyrka kommun satsar 850 000 kronor i år på idrottssponsring. I år finns för första gången en enskild idrottsman bland de utvalda som sponsras, nämligen Nico Musoke, som får 50 000 kronor av kommunens sponsorpengar. Han är en världens främsta MMA-fajters med flera segrar i den professionella UFC-cirkusen bakom sig.

– Det är hur stort som helst. Det har varit lite som ett skämt innan, fan det skulle vara coolt att bli sponsrad av kommunen. Jag tatuerade ju in deras logga på armen och har alltid gått in till Latin Kings i samband med matcher, säger Nico när vi träffas på Norsborgs t-banestation.

Enligt budo- och kampsportsförbundet är det första gången som en svensk kommun sponsrar en enskild kampsportare.

Det är inte bara ett personligt erkännande utan även ett erkännande för sporten tycker Nico.

– Att en aktör som en kommun faktiskt väljer att gå in och satsa på en enskild utövare i en idrott vars existens för bara några år sedan ifrågasattes. Det är strongt och modigt gjort, säger han.

Nico Musoke pekar bort mot Torsbergsvägen där han växte upp.

– Det var inte bara misär. Helt ärligt, min uppväxt var bra. Massa kompisar, man bara gick in i trapphuset, man kände sig hemma vilken dörr man än plingade på. Det är väldigt talande för området. Visst jag bor inte kvar längre, men här är jag hemma, säger Nico Musoke.

Han flyttade för att det inte fanns några kampsportsklubbar på elitnivå i Norsborg.

– I dag är det en positiv förändring på gång. Det finns fler kampsportsföreningar här och fotbollstjejerna har fått en ny konstgräsplan. Det känns som att många grejer tar onödigt lång tid bara. Därför är det viktigt att såna som är i min sits lyfter de här frågorna, säger Nico Musoke.

ANNONS

Senast på UFC Fight Night i Tele 2 arena i januari, den största galan som UFC arrangerat utanför Nordamerika, föll Nico Musoke mot ryssen Tumenov men charmade världen med sitt enorma fajterhjärta.

– Att få tävla på hemmaplan inför alla nära och kära, vänner och träningspolare gav extra boost förstås. Men nu handlar det om att vinna och det gjorde jag inte. Det svider, säger Nico Musoke.

Nästa fajt dröjer. Han har haft skador och håller på att kurera sig.

– Om jag är sugen? Det kliar i hela kroppen. Bara vi pratar om det får jag puls.

Nico Musoke är en klockren ambassadör för Botkyrka menar Hediye Güzel pressansvarig i Botkyrka kommun.

– Han säger själv att han är en långt ifrån lagomperson och det stämmer ju verkligen. En elitidrottare på högsta nivå, samtidigt som han har en examen i statsvetenskap. Han vet precis vad han gör samtidigt som han är medveten om sin bakgrund, säger Hediye Güzel.

Kommunen har inga betänkligheter med att sponsra en utövare av en av världens mest extrema kampsporter.

– Nej vi förlitar oss på Riksidrottsförbundet. Det är en erkänd sportgren. Däremot är det första gången vi sponsrar en enskild idrottare. Men vi sponsrar inte Nico på grund av sporten utan det är för att det är just Nico. Han är så himla bra, en fin förebild och en bra Botkyrkaperson, säger Hediye Güzel.

The Latin Kings är precis som Nico Musoke ett slags ambassadörer för Botkyrka. Nico äntrar ringen till deras låt ”Botkyrka stylee”.

Fakta

Gillar handgjorda amerikanska skor

Namn: Nicholas Musoke.

Ålder: 29 år.

Familj: Sambon Mariana Valiente.

Bor: Farsta, uppvuxen i Norsborg.

Kuriosa: Gillar mode i allmänhet och det amerikanska skomärket Oak Steet Bootmaker i synnerhet.

Meriter: Tre segrar och tre förluster i UFC.

Klubbar i karriären: Prana Jiu-Jitsu, Rinkeby Muay thai, Nexus Sthlm.

Aktuell: En av världens främsta i mixed martial arts (MMA), första svenska kampsportaren som blir enskilt sponsrad av en kommun.

Fakta

Balrog och Tumba HK får också stöd

Botkyrka kommun satsar i år 850 000 kronor på idrottssponsring för att stärka varumärket Botkyrka.

Tumba handboll och Balrog Botkyrka får 100 000 kronor vardera.

Nico Musoke, Tullinge SK och Botkyrka Boxningsklubb får 50 000 kronor.

Konyaspor får 40 000 kronor.

IFK Tumba SOK får 35 000 kronor.

Botkyrka Cricket Club och Falcao Futsal tilldelas 30 000 kronor.

REI kampsport får 15 000 kronor.

Popkollo får 70 000 kronor.

Alla pengar är ännu inte fördelade.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.