ABC-försvar kan bli Frejs räddning

Tränaren Bartosz Grzelak.
Tränaren Bartosz Grzelak.
Det ärför tidigt att blåsa faran över, men IK Frej Täby är ett nytt lag jämfört med i våras. På de fem sista matcherna har laget tagit 13 av 15 poäng.

Tricket var att återgå till försvarsspelets ABC.

Frej Täby gick igenom ett stålbad i våras. På de åtta inledande division 1-omgångarna tog laget två poäng. Som lök på laxen drog spelarna på sig dubbelt så många utvisningar som man tog poäng.

I dag är Täbyklubben ovanför nedflyttningsstrecket, med sex lag efter sig. Från omgång nio har Frej tagit 23 poäng.

– En förklaring är att vi jobbade stenhårt med försvarsspelet inför matcherna i svenska cupen i våras, säger tränaren Bartosz Grzelak. När vi sedan hade mött Sundsvall, Malmö och Öster gick vi mer in för anfallsspelet. Tyvärr fick det till följd att vi blev väldigt naiva i serieupptakten. Vi gasade framåt från första minut och skapade fler målchanser än motståndarna ,men straffades oerhört bakåt.

Nu talar Frej-tränaren i stället om en hel trupp som mognat, växt och stängt bakåt.

– Men vi har jobbat med försvarsgrunder på nivå för 9-åringar, säger han och ­berömmer sent återvändande målvakten Marko Atanackovic.

Efter vinsten mot Selånger i sista vårmatchen lovade spelarna och ledarna varandra att ”vinna hösttabellen”. Det är alltså missionen laget är i gång med. Man anser sig ha massa insatser att revanschera sig för och just det brusande revanschsuget tycker Bartosz Grzelek är påtagligt och inspirerande.

Han talar även om ödmjukhet. Och om att nå 28 poäng.

– Som vi räknar ska 28 poäng räcka för nytt kontrakt. När vi kommit upp dit är det möjligt att titta uppåt i tabellen. Vi sa inför säsongen att vi ville slåss på övre tabellhalvan och jag hoppas att vi ger oss själva den chansen.

Med segern över tabelltvåan Dalkurd i lördags, 1–0, gick Frej upp på 24 poäng. Åtta omgångar återstår och närmast gäller BK Forward, som har just 28 poäng, i Örebro.