Abdallahs starka SM-insats gav VM-biljett

Abdallah Habib
Först fotboll. Sedan brasiliansk jiu jitsu. Nu är det thaiboxning som gäller för Abdallah.
När Abdallah Habib testade thaiboxning fastnade han direkt. Han var på klubben varje dag och gick sin första match redan efter en dryg månad. Nyligen var 22-åringen från Hallonbergen i sin första SM-final, och efter den togs han ut i landslaget till VM i Minsk i maj.

– Direkt efter finalen var jag besviken, även om jag fick höra att jag hade gjort en bra match. Men senare kunde jag känna glädje för att jag får åka på mitt första landslagsuppdrag, säger Abdallah.

Det är eftermiddag och dags för dagens andra träning, sparring, några timmar efter morgonens fyspass.

Två pass om dagen

– Ända fram till VM kommer jag att köra två pass om dagen måndag till fredag, vila lördagar, och extra mycket sparring på söndagar. Jag vill chocka thaiboxningsvärlden på VM.

Det smäller rejält när Abdallah matar sparkar mot Hamza Bougamza, femfaldig svensk thaiboxningsmästare, i ringen i den lilla träningslokalen på 5-Star Muay Thai.

Abdallah Habib

”Jobbigt”, säger sparringpartnern Hamza Bougamza som tar emot Abdallahs slag, sparkar och knän. Foto Åsa Sommarström

– Han slår, sparkar och knäar som en häst. Det är jobbigt! säger Hamza som tar emot varje attack med sina mitzar.

– Ha, du är bara snäll, säger Abdallah.

Tidigare fotbollsmålvakt

Han började sin idrottskarriär som fotbollsmålvakt, först i Sundbybergs IK och sedan i BP, Vasalund och Hallonbergens IF. Som 15-åring började han med brasiliansk jiu jitsu och tävlade i flera år innan han plötsligt kände för att testa lite stående kampsport.

– Jag fastnade för thaiboxningen direkt. Det var en helt annan grej att gå upp i ringen. Jag skulle bara testa, men jag kom tillbaka varje dag, säger Abdallah.

Och fotbollen saknar han inte.

”Klubben är som ett lag”

– Nej, lagsport passade inte mig. Gick det inte bra kunde man alltid skylla ifrån sig. Här är det bara upp till mig själv. Klubben är som ett lag, men i slutändan är du själv i ringen. Man testar sig själv hela tiden.

Första svenska mästerskapet gick dåligt. Andra gången gick Abdallah till semifinal. Och i årets SM, som avgjordes i Haninge för ett par veckor sedan nådde han finalen. Där blev det förlust, men han gav stjärnan Sanny Dahlbeck rejält motstånd i en match som många klassade som den bästa och roligaste i hela SM.

– Han har varit dominant i 71-kilosklassen i flera år och knockar oftast sina motståndare i första ronden. Många trodde inte att det skulle bli match ens, men det blev en 5-rondare och han vann med 2–1 i domarröster, säger Abdallah.

Varför har det gått så bra för dig i thaiboxning tror du?

– Jag hamnade i en bra klubb, Rinkeby Muay Thai, med bra sparring och en bra tränare – Ardy Drammeh och Sasha Martinovic som har tränat flera världsmästare och varit i sporten i över 20 år.

Överväger MMA i framtiden

På längre sikt vill Abdallah kunna leva på sin kampsport och han kan tänka sig att testa MMA framöver.

– Ja, jag har ju brottningsbakgrunden. Men jag har grejer jag vill göra inom thaiboxningen först. Jag tar en dag i taget och fokuserar på att utvecklas och bli en bättre fajter.

Abdallah Habib

”Det passar bra att jag står framför den svenska flaggan, jag ska ju på landslagsuppdrag”, säger Abdallah. Foto Åsa Sommarström

Närmast är det alltså VM i Minsk, Vitryssland, 3–13 maj som gäller. Och då har Abdallah ett stort gäng tonåringar som lär hålla tummarna för honom hemma i Hallonbergen. Han brukar hålla thaiboxningspass för dem på fritidsgården i Hallonbergen centrum.

– Det fanns en tom boxningslokal där så jag tog en säck hemifrån och började köra. Jag har pass för ungdomar och även med några av killarna i Hallonbergens IF:s A-lag. Nu har kommunen fräschat upp lokalen, lagt nytt golv och målat om. Vi ska bara få dit lite fler säckar.

Du känner starkt för Hallonbergen?

– Ja, jag är född och uppvuxen i Hallonbergen och har bott på samma gård i hela mitt liv. En gång har jag flyttat, från 25:an till 35:an.

Fakta

Gillar att knäa motståndarna

Namn: Abdallah Habib.

Ålder: 22 år.

Bor: Hallonbergen.

Yrke: Hjälper till på Eriksbergsskolan i Sollentuna.

Tävlar för: Rinkeby Muay Thai.

Tränar på: 5-Star Muay Thai och Allstars Training Center.

Styrka i ringen: ”Jag är bra på att knäa. Jag försöker spetsa dem så att de spyr”.

Aktuell: Har nyligen blivit uttagen till sitt första landslagsuppdrag, VM i Minsk i maj.