Adrian från Täby spelar VM-kval för USA

Adrian Millén, USA innebandy
Adrian flög med USA:s trupp till Toronto i onsdags. Lördag och söndag är det VM-kval.
I helgen gör USA och Kanada upp om en plats i A-VM i innebandy som avgörs i Tjeckien i december. I USA:s lag finns forwarden Adrian Millén, uppvuxen i Täby och innebandyfostrad i Täby FC.

– Jag spelade fotboll och hockey i många år först, men började med innebandy i 14-årsåldern. Jag nådde till juniorallsvenskan med Täby FC, men sedan flyttade jag till Lund för att plugga vid 20, säger Adrian på telefon i Toronto där båda VM-kvalmatcherna spelas.

I Lund fortsatte Adrian med innebandy, fast bara på Korpen-nivå.

Innebandy till och med i Singapore

– Jag har faktiskt hållit igång med innebandyn i stort sett hela tiden. Efter Lund flyttade jag till Singapore och till och med där spelade de innebandy – jag var med i skollaget.

Flyttlasset gick vidare till San Diego i USA och även där hittade Adrian ett gäng – mest svenskar och finländare – att spela med.

Adrian Millén, USA innebandy

Adrian Millén till vänster, USA:s assisterande förbundskapten Joel Olofsson till höger. Foto: Adam Troy

För tre år sedan fick Adrian jobb på en bank i San Francisco, och i samband med den flytten blev det ett års uppehåll från innebandyn.

– Men sedan hittade jag ett lag, San Francisco Floorball Club, och började spela igen.

Hur gick det efter ett års uppehåll?

– Spelförståelsen satt kvar, men det tog ett par månader att få upp flåset. Fast innebandyn är mycket en kul grej, en social grej, säger Adrian.

Plötsligt en landslagsman

I höstas fick USA:s förbundskapten, svensken Stefan Hedlund, nys om att Adrians mamma är från USA och att han har dubbla medborgarskap. Adrian bjöds in till en tryout.

– Och det gick bra! Jag fick besked i november att jag kom med i truppen, säger Adrian som gör landslagsdebut mot Kanada i helgen, en match på lördag och en på söndag.

Kanada har en stjärna i Valterri Viitakoski som spelar i den högsta finska ligan, men Adrian ser ändå sitt eget USA som knapp favorit då USA slog Kanada två gånger (8–1 och 1–0) i VM 2016.

Kan få möta Sverige i A-VM

Vinnaren i kvalmatchen är klar för A-VM som spelas i Tjeckien i december. Där skulle Adrian kunna få möta Sverige.

– Det vore häftigt, fast vi har ju ingen chans. Det är så stora skillnader, jag såg att Sverige slog Frankrike med 43–1 i VM-kvalet. Men ännu ballare ska det bli nu, att få möta Kanada. Jag är uppvuxen med ishockeyns rivalitet mot Kanada. Det taggar mig faktiskt lite extra att få möta lönnlöven.

Hoppas på familj och vänner i Prag

Även om USA skulle riskera att bli en slagpåse i A-VM är Adrian väldigt sugen på att ta laget dit.

– Det vore jättekul! Då kan ju familj och vänner komma och kolla. Att åka över hit för att se två matcher mot Kanada är lite väl långt, men Prag – det är en annan sak.

Adrian Millén, usa innebandy

Adrian Millén, med nummer 12, spelade innebandy i Täby i sex år innan han lämnade Täby FC då han vid 20 flyttade till Lund. Foto: Adam Troy

VM-kvalmatcherna mot Kanada spelas klockan 10 (svensk tid) lördag och söndag. Båda matcherna kan ses live via stream på IFF:s YouTube-kanal.