Aflodal bytte klubb – vann direkt två gånger om

Axel Aflodal, Täby, Sundbyberg, längdskidor
Axel Aflodal startar i en av tävlingarna i Idre.
Uppväxt i Täby, tävlat för Sundbyberg och jämförs med de största längdåkarna i Sverige. Nu har Axel Aflodal bytt klubb till Offerdals SK och slog till direkt.

Framtiden ser ljus ut för Täbykillen Axel Aflodal, 19, som är en av Sveriges bästa juniorer både på sprint och distans.

Han gör sitt sista år som junior och stod för en rivstart i den nya klubben, Offerdals SK. Aflodal vann dubbelt när han tog två segrar på två dagar. Han vann 10 kilometer fristil och sprinten på tävlingen i Idre.

– Axel har en unik balans som gör att han ändå klarar att hålla hög fart under längre distanser, återhämtningen i musklerna är ovanligt snabb. När andra sprintåkare blir segare och tröttare mellan varje heat, känner han sig piggare och starkare, säger hans pappa och tränare Henrik Aflodal.

Tävlat för Sumpan

Axel Aflodal tävlade för Sundbybergs IK men bytte precis klubb till Offerdals SK. Han går fjärde året på skidgymnasiet i Mora och behövde en klubb där han dagligen tränar med de bästa åkarna i Sverige. Hans storebror Gustav Aflodal tillhör en av dessa.

I våras debuterade Aflodal i landslaget och strax därefter blev han sjuk. Han blev borta i fem veckor från sommarens uppbyggnadsträning men är nu tillbaka igen. I form dessutom.

En kross som skakat om hela skid-Sverige

Henrik Aflodal

Många i skid-Sverige ser Axel är en supertalang inom sprintåkning fast att Axel själv ser sig även som en distansåkare.

Han har gjort bra resultat i bägge grenarna och i den senaste tävlingen stod han för en tung seger när han vann distansloppet 10 kilometersloppet i Idre med hela 28,7 sekunder.

Axel vann över Leo Johansson som ses som nästa stora distansstjärnan i Sverige.

– En kross som skakat om hela skid-Sverige. Leo är som sagt vår allra största distanstalang som man spår en lysande framtid för, säger Henrik Aflodal.

Axel Aflodal, Täby, Sundbyberg, längdskidor

Axel Aflodal i premiären i Bruksvallarna helgen innan Idretävlingen där han blev tvåa efter Leo Johansson.

VM är målet

Att formen håller i sig är extra viktigt nu. Nästa helg, den 8-9 december är det kvaltävlingar till JVM. Då går den första sverigecupen för juniorer av stapeln i Boden i klassisk sprint. Axels mål är att ta sig till JVM denna säsong också.

– Han har jättegoda chanser att ta sig dit men då gäller det att vinna i Boden också. Axel var med i JVM i år och gjorde det bra, säger Henrik Aflodal.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!