ANNONS

Axel Aflodal JSM-kung i vintrigt Kalix

Axel Aflodal, från Täby, Sundbybergs IK
Axel Aflodal drar på, halvvägs in i sprintfinalen.
Axel Aflodal, från Täby, Sundbybergs IK
Axel Aflodal på upploppet i sprintfinalen.
Axel Aflodal, från Täby, Sundbybergs IK
Sprintpall: 2:a Felix Forsberg, Järpens SK, 1:a Axel Aflodal, 3:a Simo Karlsson, IFK Umeå.
Starten på masstarten, 15 kilometer fristil.
Starten på masstarten, 15 kilometer fristil.
Sundbybregs IK:s Axel Aflodal har varit dominant under säsongen i Sverigecupen Scandic Cup och var därför favorit inför helgens JSM i Kalix. Den 18-årige Täbykillen stod pall med bravur. Han spurtade hem masstarten 15 kilometer och tog därefter guld även i sprinttävlingen.
ANNONS

Axel Aflodals kombination av explosivitet och snabbhet tillsammans med uthållighet och tålighet på längre distanser är rätt unik, de flesta skidåkare är antingen eller. Det har gjort att den 18-årige talangen från täby har tagit storslam i Sverigecupen hittills, med tre raka sprintguld och två silver på distanslopp.

Favoritskapet var därför tungt inför helgens JSM i Kalix för Axel, som är uppvuxen i Täby men nu går andra året på skidgymnasiet i Kora. Frågan var om han, efter att ha hållit hög nivå hela säsongen, skulle lyckas när det gällde som mest.

– Jag brukar gilla press och kunna hantera favoritskap, säger Axel.

Och det gjorde han denna gång.

Gick förbi på upploppet

Första loppet var en masstart över 15 kilometer i fri stil på en stentuff bana där åkarna skulle klättra 195 höjdmeter tre gånger, nära 600 meter totalt. Det första varvet var lite avvaktande. I den tunga stigningen på andra varvet kom en tempoökning som minskade klungan. Vid varvning var bara sju åkare kvar i täten.

På sista varvet kom det stora rycket. Tre man fick några meter, Axel släppte och tog sitt eget tempo för att inte gå sig stum. I nästa tunga backe passerade han en av åkarna framför som fått problem. När täten till slut dök upp på stadion var det 20 meters lucka mellan de tre. Då la Axel in en högre växel och närmade sig snabbt ettan och tvåan. I sista slakmotan flög förföljarna förbi ledaren som stumnat. I utförskörningen in på upploppet låg Axel tätt i rygg på Johan Herbert, också han från Täby och klubbkompis till Axel i Sundbybergs IK. Och på upploppet gick Axel om och förbi.

Ymnigt snöfall i sprintbanan

Sprinttävlingen i fri stil avgjordes på en ganska lätt bana på 1 100 meter. Ymnigt snöfall hela dagen gjorde att det inte gick att åka ifrån och alla heat blev tajta. Axel hade tredje bästa tid i prologen. I kvartsfinalen kontrollerade han loppet hela vägen och vann knappt. Semin var betydligt tuffare med dagens starkaste motstånd. Axel tappade positioner i utförskörningen inför långbacken där han fick gå hårt för att gå förbi.

Nyckeln för att vinna finalen var att ligga etta på toppen av banan och komma in först på upploppet. Finalen utvecklade sig till en rysare. Axel tog resolut starten. Men en konkurrent som låg i suget i första nedförsbacken gick in som etta i långbacken där det blev vild körning – ett hoppskejtande ställningskrig som Axel gick segrande ur. På toppen var han först. Ledningen försvarades på upploppet. Axel Aflodal kunde jubla över två JSM-guldmedaljer.

Cupen avgörs i helgen

En enormt stark säsong går nu mot sitt slut. Sverigecupen avgörs i Umeå nästa helg, 25–26 mars. Axel leder med 64 poäng inför avslutningen, först en prolog på 3 kilometer och dagen därpå en masstart över 15 kilometer. Målet för Axel är att ligga med högt i jaktstarten och avgöra på upploppet.

ANNONS

Varför har det gått så bra för dig den här säsongen?

– Jag har ändrat lite i min träning och kört mer fart och hårda pass. Och så har jag inte varit sjuk någonting. Annars vet jag inte, det har bara släppt, säger Axel.