Agnes hoppas ta OS-guld från sidan

Agnes Knochenhauer är fokuserad. 24-åriga Sundbybergscurlaren har siktet inställt på curlingmedalj i OS i Sotji, där hon är reserv i damlandslaget.
Agnes Knochenhauer är fokuserad. 24-åriga Sundbybergscurlaren har siktet inställt på curlingmedalj i OS i Sotji, där hon är reserv i damlandslaget.
Sundbybergs CK:s Agnes Knochenhauer åker till OS i Sotji som ett stort svenskt hopp.

Det svenska damlaget i curling tillhör guldfavoriterna. 24-åriga Agnes är reserv, men ändå en viktig kugge.

Agnes Knochenhauer har hela curlinghallen i Sundbyberg för sig själv. Solen lyser in genom fönstren som täcker en hel långsida, och ur högtalarna strömmar Mikael Wiehes ”Flickan och kråkan”.

För Agnes är det lugnet före stormen. Snart bär det av till vinter-OS i Sotji i Ryssland.

– Det blir nervöst, säger 24-åringen. Men det gäller att försöka se det som en vanlig tävling, och vi gillar tryck.

Sveriges OS-lag, lag Sigfridsson, består av skippern Margaretha Sigfridsson, Christina Bertrup, Maria Wennerström, Maria Prytz, och så reserven Agnes Knochenhauer. De fyra förstnämnda är från Skellefteå CK. Agnes Knochenhauer tävlar för Sundbybergs CK.

Anette Norberg och hennes lag från Härnösand har ordnat två raka OS-guld i curling till Sverige. Lag Sigfridsson tillhör favoriterna i Sotji.

– Hoppas på tredje raka, säger Agnes. Med de meriter vårt lag har ska det i alla fall bli medalj. Kanada är som vanligt favorit.

Laget är regerande Europamästare. Agnes Knochenhaur var reserv i EM och behövde inte hoppa in. Hon fick ändå en guldmedalj. Samma sak gäller i OS, om Sverige hamnar på pallen får även reserven Agnes medalj.

Hoppas du att någon blir sjuk så du får spela i OS?

– Det är många som tror det, till och med i min familj. Men så är det absolut inte. De fyra som är uttagna att spela är bäst, det är ett lag som känner varandra väl.

Att just Agnes är handplockad av Lag Sigfridsson som reserv beror givetvis på att hon är duktig. I förra veckan vann Agnes och hennes lag Hasselborg (Sundbybergs CK) SM-guld.

– Sedan tycker de väl att jag sprider positiv energi. Jag är med på alla förberedelser och känner mig som en del av laget.

Även om Agnes Knochenhauer inte får skicka i väg en enda sten i OS så kommer hon att både höras och synas under matcherna. Tillsammans med landslagsledningen sitter hon på en bänk intill banan för att peppa och ge goda råd.

Agnes kommer garanterat att synas i tv-rutan. Då lär fästmannen Peter och 2-åriga dottern Tilda jubla hemma i soffan på Lidingö. De kommer inte att resa till Sotji.

– Visst känns det lite motigt att vara borta i tre veckor. Men så länge jag vet att Tilda och Peter mår bra så är det okej. Vi får väl skypa (videosamtala) och vinka till varandra.

Agnes Knochenhauer är bara 24 år och har många år framför sig som curlare. 2018 går vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Då kanske det är dags för reserven att lämna bänken och kliva ut på isen.

– Visst vore det häftigt att få åka dit med ett eget lag från Sundbyberg.

Fakta

Guldmedaljer från SM, JVM och EM

Namn: Agnes Knochenhauer.

Ålder: 24 år.

Bor: Med Peter och 2-åriga dottern Tilda i lägenhet på Lidingö.

Klubb: Sundbybergs CK.

Aktuell: Reserv i det svenska damlaget i curling, som ska försvara OS-guldet i Sotji i februari.

På meritlistan: Två SM-guld, JVM-guld, två EM-guld, EM-brons, VM-silver.

Pluggar: Personal, arbete och organisation på Stockholms universitet.