AIK-ikonens son tillbaka på Hovet

AIK:s nyförärv Joakim Thelin brukar få tips av sin pappa, tillika AIK-ikonen Mats Thelin. Fast inte om hur man snurrar upp backar på läktaren. "Det var han inte så bra på", säger Joakim.
AIK:s nyförärv Joakim Thelin brukar få tips av sin pappa, tillika AIK-ikonen Mats Thelin. Fast inte om hur man snurrar upp backar på läktaren. "Det var han inte så bra på", säger Joakim.
Pappa Mats Thelin är en av de stora AIK-ikonerna. Sonen Joakim lyfte i våras Västervik upp till Hockeyallsvenskan och har potential att bli minst lika älskad.

– Förhoppningsvis ska jag kunna producera lite framåt, säger nyförvärvet.

AIK gav i våras Karlskrona en rejäl match om SHL-biljetten men nådde inte ända fram. När Hockeyallsvenskan drar igång igen nästa torsdag får AIK klara sig utan sina två vassaste offensiva pjäser ifjol. Robin Kovacs och Malte Strömwall har båda försvunnit till NHL och New York Rangers. Även målvakten Gustaf Lindvall är borta.

Ändå har AIK på pappret seriens starkaste trupp och allt annat än en plats i den Hockeyallsvenska finalen framåt vårkanten skulle vara en knallsensation. Skickliga hockeyveteraner som Oscar Steen och Christian Sandberg är kvar och kompletteras med hyperintressanta nyförvärv som spetsforwarden Jens Jakobs som närmast kommer från Linköping i SHL och Joakim Thelin.

Den sistnämnda var med sina 29 mål förra säsongen en starkt bidragande orsak till att Västervik tog klivet upp i Hockeyallsvenskan.

Jocke som han kallas är son till AIK-ikonen Mats Thelin, som vann SM-guld med klubben 1984, och har potential att bli minst lika älskad. 24-åringen är fostrad i Gnaget, spelade senast med J20-laget och har ända sedan han lämnade klubben drömt om att få komma tillbaka.

Men jämför sig med pappa Mats gör han inte.

– Nej, han var back och jag är forward. Vi har olika spelstilar. Däremot kan jag få lite tips och råd av honom, säger Joakim Thelin.

Som hur du ska lura backar?

– Nej, det var han inte så bra på, haha.

Vad hoppas du tillföra AIK?

– Jag är en offensiv spelare. Förhoppningsvis ska jag kunna producera lite framåt. Men det är ändå mitt första år i Allsvenskan, så man får vara glad över det man lyckas prestera. Det är lite av ett läroår.

Truppen ser totalt sett väldigt spännande ut tycker Joakim Thelin. Stommen är kvar och många nya bra spelare med allsvensk rutin har tillkommit. Någon som imponerat lite extra på honom är Jesper Bratt.

– Han har tagit ett kliv från förra året. Trots sin ålder, 18 år, är han väldigt, väldigt duktig. Han har stått ut lite extra. Efter mig, haha.

I premiären nästa torsdag väntar ditt gamla lag Västervik?

– Det är en match jag har sett fram emot sedan spelschemat släpptes. Det ska bli riktigt roligt att möta grabbarna igen, säger Joakim Thelin.

Matchen mellan AIK och nykomlingen Västervik IK spelas på Hovet torsdagen den 15:e september. Nedsläpp klockan 19.00.