AIK-match på Friends rörde Birgit till tårar

Birgit Svensson
AIK:s ungdomstränare Daniel Norlander mötte Birgit Svensson utanför Friends Arena och överlämnade personligen biljetten till henne. "Det var en bra plats, jag såg jättebra", säger hon. Och AIK vann med 2–0.
Birgit Svensson
Hemma hos Birgit Svensson på Attendo Frösunda äldreboende. På det lilla bordet står ett fotografi av hennes man Ingvar "Inka" Svensson som i många år var materialare i A-laget, och en vimpel som han fick av klubben 1955.
BIRGIT Svensson
Linda Kuisma, Birgit Svensson och Christina Salvatierra hemma hos Birgit i Frösunda.
På 50- och 60-talen vajade AIK-spelarnas tröjor och strumpor från hennes balkong i Näckrosen. Än bultar 91-åriga Birgit Svenssons hjärta för AIK – och i söndags fick hon se dagens svartgula hjältar på plats på Friends Arena.

– Det var en atmosfär som inte går att beskriva med trummor och allt. Vilket liv! Underbart! säger Birgit Svensson ett par dagar efter matchen AIK-Östersund.

Birgits man Ingvar ”Inka” Svensson var i många år materialare i AIK, både i fotboll och bandy. Uppdraget involverade hela familjen, även Birgit som tvättade matchställ och sonen Bengt som gärna hjälpte till. Under de åren var ”Inka” iväg med AIK så gott som varje helg.

– Visst sjutton var han det. På lördagarna packade han trunkarna och på söndagarna reste han iväg med laget. Men på hemmamatcherna var jag också med, säger Birgit.

Sedan hennes man gick bort för ett antal år sedan har hon inte varit på någon match, men hon hänger med i tidningarna och vet hur det går för sitt kära AIK.

När klubben uppmärksammade den äldre generationen och bjöd in pensionärer till hemmamatchen mot Gefle i mitten av september åkte flera av Birgits grannar på Attendo Frösunda äldreboende till Friends. Birgit, som var mest peppad av alla inför matchen, blev sjuk och missade chansen.

– Hon blev så ledsen så vi hörde av oss till AIK och förklarade att vi hade fått ett dilemma på äldre dar, säger Christina Salvatierra, aktivitetssamordnare på äldreboendet tillsammans med Linda Kuisma.

Då fick Birgit en specialinbjudan till matchen mot Östersund. och nu höll hon sig frisk.

– Jag kunde sova innan matchen, men det var svårt, säger hon.

Så i söndags blev det av. För första gången på många år fick Birgit uppleva en AIK-match från läktaren. När AIK-hymnen spelades sträckte hon upp halsduken i luften, sjöng med för full hals och grät.

– Jag blev så rörd. Man smittas av det när man är där inne. Några i närheten av oss skrek och levde rövare. Det var jättefint alltihop. Jag har upplevt så mycket med AIK, säger hon.