AIK Stars får åka på sin första turnering någonsin

AIK Stars
Sofia Nyberg tillsammans med fem av sju spelare i AIK Stars.
Sofia Nybom är en eldsjäl som för snart ett år sedan startade basketlaget AIK Stars för ungdomar med autism. Nu uppmärksammas hennes engagemang av Loka Heroes. Med stöd från Loka Heroes ska AIK Stars bland annat få åka på sin första turnering.

– Det ska bli så roligt att få åka på en resa tillsammans. AIK Stars är ett gäng grymma tjejer och killar som älskar basket, säger Sofia Nybom.

Tidigare jobbade hon som lärare i en klass med autistiska ungdomar. Hon märkte då att unga med autism inte idrottar på samma villkor som andra ungdomar. Det ville Sofia Nybom ändra på – och startade basketlaget AIK Stars i november i fjol. I dag består laget av sju spelare i åldern 8–15 år och tränar i Vasalundshallen på söndagar.

AIK Stars får nu hjälp av Loka Heroes, ett projekt där Loka och Svenska Basketbollförbundet peppar och stöttar människor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket.

Loka Heroes kommer att hjälpa Sofia Nybom och AIK Stars att nå ut till fler unga med autism, och med en resa till Göteborg den 19–20 november där laget ska delta i sin första turnering. AIK Stars ska dessutom få sina första egna matchdräkter.

– Det finns en liga för vuxna med autism, Basketligan Special, men inget seriespel för unga. I Göteborgsområdet finns tre lag och nu ska vi åka dit och spela en turnering där vi möter dem, säger Sofia Nybom.

I juryn för Loka Heroes finns Amanda Zahui, basketspelare i WNBA, Ison&Fille, hip-hop-artister, Lena Wallin Kantzy, generalsekreterare i Svenska Basketbollförbundet, Anna Lidström, marknadschef Loka och Fredrik Spendrup, vd på Spendrups Bryggeri.