AIK vill ta första guldet på Friends

AIK:s bandydamer blir de första gnagarna på Friends arena. De vill också bli första stockholmare att ta SM-guld där.

– Det är extra taggat eftersom Hammarby hoppas bli först, säger AIK:s Anna Lundin.

Till helgen kommer de första SM-medaljerna att delas ut på den nya nationalarenan i Solna.

– Vi ser fram emot att komma till Friends arena som första AIK-lag. Det är lite extra taggat eftersom flera Hammarbyfans hoppas att deras herrar ska bli först med att ta SM-guld där, men vi ska knipa det före dem, säger Anna Lundin.

Laget tog sig enkelt till final genom att besegra Söråker i tre raka matcher: 9–2, 11–1, 12–2.

I finalen väntar dock hårdare motstånd: Sandviken – laget som pressade AIK hårt i fjolårets final och tvingade fram en förlängning. Där lyckades dock Solnalaget avgöra till 5–4.

Anna Lundin har sex VM-guld och åtta SM-guld men vet också hur det är att förlora.

– Förlorar man känner man sig oerhört besviken. Även när man vaknar dagen efter är man irriterad, tänker tillbaka och funderar på vad som gick fel. När man vinner tänker man inte så mycket på matchen utan mer på att det gick vägen. Man går på väldigt många moln när man vinner.

I årets grundserie har AIK bara förlorat en match – mot Sandviken borta. Hemma på Bergshamra var dock AIK starkare.

– Det spelar ingen roll hur man har spelat tidigare under säsongen eller hur man vill spela nästa säsong. Det är den här matchen som ska vinnas och jag tror att vi har spelet som krävs, säger Anna Lundin.

Taktiken kommer att bli viktig – exakt vad den går ut på vill hon inte avslöja.

– Det är viktigt att vi följer den planen vi lägger upp inför matchen. Vi har ju våra tankar, vad som fungerar bäst för oss och vad som fungerar bäst mot SAIK.

När AIK säkrade finalplatsen i onsdags var det inför 51 åskådare på Bergshamra arena.

– Publik är något man saknar på Bergshamra, det brukar vara en 20 själar där – det är tysta leken, säger tränaren Åke Lantz.

Finalerna brukar dock locka fler. Förra året kom 2 237 åskådare till Studenternas i Uppsala för att se AIK vinna SM-guld. Förhoppningen är att ännu fler ska hitta till Friends på lördag.

– I början av 2000-talet hade vi en väldigt stor AIK-klack i finalen, sedan har det tunnats ut. Förhoppningsvis kan AIK:arna hitta till Friends arena i år och då blir det verkligen tryck. Jag uppmanar dem att komma dit för att se oss ta det första guldet på arenan, säger Anna Lundin.

Anna Widing dribblar i semin mot Söråker på Bergshamra där AIK säkrade SM-finalplatsen.

Här på Friends arena hoppas AIK:s bandydamer få fira på lördag.

Fakta

Finalhelgen på nationalarenan

Lördag 16 mars: 08.00 Flickor 19, 11.00 Juniorfinal P20, 14.00 Damfinal, 17.30 Pojkfinal P18.

Söndag 17 mars: 13.15 ICA Miniallsvenskan, 15.30 Herrfinal.

Biljetter till finalerna säljs via Ticnet. Att se lördagens matcher kostar mellan 100 och 200 kronor, herrfinalen kostar från 150 till 695 kronor.