ANNONS

AIK-vinst slår NHL-final

Dick Tärnström, aik, har slutat. På hovet.
Dick Tärnström kommer att hyllas i samband med AIK:s match mot HV71 på Hovet den 12 februari. ”Få ställen i världen kan slå stämningen på Hovet. Jag ser fram emot det”, säger han.
Han har spelat finaler i VM och Stanley Cup. Men framgångarna med AIK smäller högre när Dick Tärnström karriären.

– Det ligger närmare hjärtat, AIK har ju alltid varit min klubb.
ANNONS

Dick Tärnström blickar ut över Hovets tomma is.

Tystnaden rivs plötsligt sönder av den lilla snöslungeliknande maskinen som vaktmästaren använder för att slipa bort snöfläckarna längs sargkanten.

Det har gått en månad sedan AIK:s före detta lagkapten gjorde karriärens sista match här, 1-4-förlusten mot Skellefteå den 28 december. Han tvingades avbryta matchen i den andra perioden – smärtorna blev för svåra.

– Klart att det är tråkigt att jag inte kan bestämma själv när jag ska sluta. Jag hade velat spela klart säsongen och kanske nästa.

Även familjen påverkas.

– Mina söner tycker det är jobbigt, de ville gärna att jag skulle fortsätta spela och min fru har alltid varit väldigt stöttande och tyckt att jag ska spela så länge jag tycker det är roligt.

Han har ett diskbråck mellan femte och sjätte nackkotan. Han vet inte när han ådrog sig det men smärtan smög sig på under försäsongen och såg till att det blott blev sex matcher i årets elitserie.

– Jag känner av skadan i vardagen också men kan hantera den på ett annat sätt. Så fort jag gör något konditionsmässigt strålar det upp i skallen och när det är som värst ut i vänstra armen. Jag fick mer åka omkring och akta mig för folk på isen än att gå in i situationerna och då går det inte att spela. Det fanns ingen annan väg att gå än att hänga upp skridskorna.

Det var också här karriären tog fart och så småningom skickade honom ut i världen, till toppen av poängligor, platser i All star team och finaler i VM och Stanley cup.

ANNONS

Han minns finalerna i S:t Erikscupen.

– Det var stort att komma till Hovet och spela som liten knatte. Jag har gjort mål i finalen men ett av de starkaste minnena var när vi hade vunnit så stod vi alla runt buren och jag råkade kliva på nätet med skridskorna. Då var det en vaktmästare som stod och skrek bakom mig, frågade vad jag höll på med och hur jag kunde skära sönder nätet. Det är sådan där sjuk grej, jag har tänkt på många gånger på hur rädd jag blev och tänkte att här kommer man till fina Hovet och skär sönder nätet. Jag gjorde aldrig om det.

Det är onsdag förmiddag och lagkompisarna samlas på Hovet för att ladda för kvällens bortamatch mot Växjö. Ett hundratal meter bort, på ett kafé i Globengallerian, surplar Dick Tärnström bryggkaffe och smäller i sig årets första semla. Tidigare otänkbart på matchdagar. Efter ett 30-tal år med ishockeyn väntar nya världar.

Han har varitett möte på Handelshögskolan för att möjligen gå samma utbildning i affärsmannaskap som Peter Forsberg och andra elitidrottsmän gjort efter avslutade idrottskarriärer.

– Man ska aldrig säga aldrig men just nu känns det som att det vore kul att göra något helt annat än hockey. Ena dagen vill jag vara snickare, andra dagen jobba på kontor och tredje inte göra något alls. Men jag känner ingen brådska att hitta något nytt att göra. I kväll spelar min son match med Värmdö HC, jag tänkte kolla på den. Sådant har jag ju inte hunnit med så ofta tidigare.

Fakta

Bor i Värmdö

Namn: Dick Tärnström.

Ålder: 38 år.

Bor: Värmdö.

Familj: Frun Linda, 37, och sönerna Oliver, 10, och Wilmer, 7.

Klubb: AIK.

Aktuell: Tvingas sluta med ishockeyn på grund ett diskbrock i nacken.