Min lokala hjälte

AIK:s derbyn har flyttat ner en serie

Madeleine Tegström, som spelat många säsonger i damallsvenskan, hoppas att AIK snart är tillbaka i högsta serien.
Madeleine Tegström, som spelat många säsonger i damallsvenskan, hoppas att AIK snart är tillbaka i högsta serien.
Förra året var AIK tillbaka i damallsvenskan – men åkte ur direkt.

I år får laget tampas med Hammarby, Djurgården och Älta i näst högsta serien.

Tyresö är numera enda laget från Stockholms län i högsta serien.

Madeleine Tegström gjorde fem säsonger i damallsvenskan med Hammarby men lämnade när klubben ramlade ur högsta serien 2011. Förra säsongen spelade hon i AIK och fick uppleva ännu en degradering från högsta serien.

– Jättetråkigt. Vi ska absolut ha fler Stockholmslag i allsvenskan. Förhoppningsvis har vi det redan till nästa år – AIK bör ligga i allsvenskan och jag hoppas att det här inte blir långvarigt.

Hon ser fram emot derbymatcherna mot de forna lagkamraterna i Bajen, nykomlingen Älta och Djurgården den kommande säsongen.

– Derbymatcherna blir lite extra – mot Hammarby och Djurgården blir det alltid riktiga fajter. Jag känner folk i de andra lagen. Vi är vänner vid sidan om men på plan är jag AIK:are då kör jag på.

AIK:s tränare Mattias Eriksson har lite blandade känslor inför att svenska mästarna Tyresö blir ensamt om att representera Stockholms län i damallsvenskan i år.

– Det är både och. Det är ju svårt att säga att det är bra, när vi var tre lag där förra säsongen. Men vi lever efter våra premisser. Vi vill gärna vara ett allsvenskt lag men inte till vilket pris som helst.

Han säger att det var en ”kapprustning i högsta serien” som Djurgården inte kunde matcha.

– Den andra nykomlingen Vittsjö tog väl in fem utländska spelare under vintern. Självklart är det bättre för Stockholmsfotbollen att ligga en division högre men elit­ettan kan bli en plantskola där vi kan utveckla egna talanger så att det är bättre rustade nästa gång vi spelar där uppe.

Fokus ligger alltså på att vaska fram guldklimpar i de egna vattendragen.

– Det har väl AIK alltid försökt, men det är extra uttalat nu. Vi måste visa akademin som vi satsar mycket på att slutmålet är AIK:s damlag. Vi kan inte värva in färdiga landslagsspelare – vi är ljusår därifrån. Där skiljer sig Tyresö mycket från AIK och Djurgården.

Men han tror inte att Tyresös starka ställning i Fotbollssverige är något negativt för övriga Stockholmslag.

– Nej, tvärtom. Dels skapar det ett intresse, dels kommer det spelare ur deras verksamhet som spelar någon annanstans och det kan ju vara hos oss. Det kanske är en eller två spelare i Tyresö som vi är intresserade av, övriga är så etablerade att de kostar lika mycket per månad som hela vårt lag.