ANNONS

Åkeshovsbadet blir dyrare än beräknat

Nya Åkeshovsbadet blir dubbelt så stort som föregångaren med totalt fem bassänger och 57 miljoner kronor dyrare än beräknat.
Nya Åkeshovsbadet blir dubbelt så stort som föregångaren med totalt fem bassänger och 57 miljoner kronor dyrare än beräknat.
Upprustningen av Åkeshovsbadet blir 57 miljoner kronor dyrare än beräknat. En orsak är en överhettad marknad med stigande priser. Kostnadsökningen ska hanteras inom idrottsnämndens ordinarie verksamhet.
ANNONS

Nya Åkeshovsbadet blir dyrare än beräknat. En aktuell prognos pekar på att projektet landar på 455 miljoner kronor, vilket är 57 miljoner kronor dyrare än beräknat.

Enligt Stockholms stads projektchef Jan Lind är bygget inte indexuppräknat sedan 2012.

Sedan dess har priserna gått upp omkring 2 procent varje år, vilket motsvarar 30 miljoner kronor eller närmare hälften en av kostnadsökningen.

– Vi har en överhettad marknad, särskilt för prefabricerade stomelement. Entreprenaderna som helhet är dyrare, säger Jan Lind.

De ökade kostnaderna beror även på att staden har valt att göra överdäckningen av Nälstabadet mer permanent istället för i form av en tältlösning som tanken var från början. Detta för att badet ska fungera även under den kommande renoveringen av Vällingbybadet.

Vad får istället stryka på foten nu när kostnaderna har dragit i väg?

– Det får du fråga idrottsförvaltningen om. Det är idrotten som får prioritera om sina pengar, säger Jan Lind.

Enligt Kersti Ruthström, chef för utvecklingsavdelningen på idrottsförvaltningen, är detta än så länge bara en budgetprognos.

– Vi vet inte var det slutar än och vår ambition är att försöka hålla nere kostnaderna. Dessutom finns det en marginal för oförutsedda utgifter, säger hon.

ANNONS

Om underskottet består handlar det om att hantera kostnadsökningen inom idrottsnämndens verksamhetsområde.

– Hur det ska ske blir en senare fråga, säger Kersti Ruthström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.