ANNONS

Åklagare ska granska Hammarby

Hammarby utreds.
Hammarbysupportrar.
Brottsutredningen mot Hammarby fotboll går vidare. Polisen har nu överlämnat förundersökningen till åklagare som ska besluta om åtal ska väckas mot klubbens säkerhetsansvarige Göran Rickmer.
ANNONS

Läs också: Brottsmisstankar mot Hammarby – bryter med polisen

Läs också: AIK och Djurgården bryter också med polisen

Läs också: Polisanmälan oroar fotbollsbasen


Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer polisanmälts för brott mot ordningslagen i samband med derbyt mot Djurgården på Tele2 Arena i oktober.

Enligt Göran Rickmer handlar det om staket till entréköerna utanför arenan som inte var förankrade.

Nu går ärendet vidare.

– Jag frågade polisen vad som kommer att hända och fick beskedet att det har gått vidare till åklagare, säger Göran Rickmer.

Bröt med polisen

Hammarby, AIK och Djurgården har svarat med att bryta delar av sin samverkan med polisen.

– Vi har en jättebra samverkan med ordningsdelen av polisen, de vi ser med uniform på våra matcher. Men det finns delar av polismyndigheten som vi har svårt att samverka med, säger Göran Rickmer.

ANNONS

”Nyttiga papegojor”

Enligt Göran Rickmer har fotbollsklubbarna inte fått diskutera med poliser som haft befogenhet att ta beslut.

– Vi vill ju vara en del av vårt samhälle och ta vårt ansvar. Men vi måste ha någon att samtala med. Vi har kastat bort ett antal år med att diskutera med poliser som inte har mandat att ta beslut. Polisen har skickat fram nyttiga papegojor som bara berättar vad någon annan tycker.

Möte med polisen

Hammarby, AIK och Djurgården ska om ett par veckor träffa polisens rättsenhet. Syftet är att diskutera hur tillstånden att arrangera fotbollsmatcher är formulerade.

– Det här berör ju alla arrangörer av offentliga tillställningar. Allt från krögare som har nattklubbar till enskida folkparksfester. Om tillståndsskrivningarna ska tolkas som en lagtext blir det en jättestor inverkan. Du kan inte begära att Ica eller Konsum ska säkerställa att ingen snattar i butiken eller att krögare säkerställer att ingen blir full och dum. Det är orimliga kravbilder, säger Göran Rickmer.

Avgörande formuleringar

Vissa formuleringar i tillstånden får stora konsekvenser.

– Vi kan ”arbeta för” att man inte ska kunna forcera staket men det är om omöjligt att ”säkerställa” precis som det inte går att säkerställa att det inte förs in narkotika i fängelsen, säger Göran Rickmer.

”Oaktsamhetsfråga”

Göran Rickmer bad polisen att förhöra tre vittnen som såg att Hammarby under evenemanget försökte förankra staketen. Men faktumet att en del staket ändå var oförankrade kan räcka för att fälla Göran Rickmer.

– Det handlar om en oaktsamhetsfråga. Så det spelar ingen roll om vi försöker göra rätt. Om vi inte gör det framgångsrikt blir det ändå brott mot ordningslagen, säger Göran Rickmer.

Bombardemang med frågor

För att undvika liknande situationer i framtiden har han bombarderat polisen med frågor.

– Det är en jättekonstig situation. Jag tycker att vi hade kunnat lösa det här över en kopp kaffe. Nu måste polisen definiera vad exempelvis en ”visitation” är. Räcker det att jag står och tittar, räcker att jag tittar i väskor eller bara känner i fickor, säger Göran Rickmer.

”20 A4-sidor”

Det handlar om en mindre katalog med frågor.

– Jag vet inte hur många sidor det blir till slut. Det var 20 A4-sidor men jag har skrivit om det. Det blir ju idioti att sitta och ifrågasätta vad ordet ”verkar” betyder. Det är ju så nära rättshaveri man kan komma. Det här är som två vuxna människor i den värsta sortens vårdnadstvist. Jag har sagt att Hammarby och polisen behöver gå i någon form av familjerådgivning. Och så är det i högsta grad.

Färdig polisutredning

Polisen har inte velat ge några kommentarer kring utredningen. Och åklagren som har tilldelats ärendet är sjuk när Lokaltidningen Mitt i söker henne. Men en administratör bekräftar att polisen har lämnat över utredningen mot Göran Rickmer och Hammarby fotboll gällande ordningsbrott.

– Vi har fått in en färdig utredning från polisen. Nu ska åklagaren ta ställning till om hon ska väcka åtal eller inte.