Volter och akrobatik räddade Damian

"Jag har alltid gillat volter" säger Damian Rudzinski.
"Jag har alltid gillat volter" säger Damian Rudzinski.
Första tiden i Sverige blev tuff för Damian Rudzinski från Polen. I sex månader var han utan hem och arbete och klarade sig på att visa upp volter och parkourtricks på gatorna i city. I dag är han prisad parkourledare, och en av förgrundsgestalterna i snabbväxande föreningen Street Mentality i Sundbyberg.

– Jag har alltid tränat, hela livet. Som barn höll jag på med ragdance, capoeira, taekwondo och en massa andra kampsporter, berättar Damian ”Rudy” Rudsinski under en kort paus i träningen på sommarlägret för 7–13-åringar i Street Mentalitys lokal i Ursvik.

En stund senare är han igång igen och inspirerar och instruerar på trampolinen. Både de som redan kan slå volter och de som nöjer sig med en kullerbytta ner i skumgummigropen får uppmuntrande ord, och det är lätt att förstå varför Damian har fått pris som årets ungdomsledare både av Sundbybergs kommun och av Gymnastikförbundets region öst.

Damian Rudzinski är en av ledarna på Street Mentalitys sommarläger för 7–13-åringar som pågår vecka 26–33 i Parkourhallen I Ursvik. Foto: Pekka Pääkkö

Men Damians liv har inte alltid varit en dans på rosor. Han flyttade från Polen till Sverige första gången som 18-åring och hade en tuff tid i början.

Sov i tält i Älta

– Jag var hemlös i sex månader och sov i ett tält i Älta. På ett sätt var det inga bekymmer, jag åkte in till Plattan varje dag och gjorde volter och fick in pengar på det sättet. Hela tiden tränade jag mycket, men jag hade inte så mycket mat så jag gick ner 14 kilo, säger Damian.

Utöver sommarlägret för 7-13-åringar har Street Mentality drop in-träning för 13–20-åringar tisdagar och torsdagar under sommarlovet. Mer info finns på föreningens hemsida, streetmentality.se. Foto: Pekka Pääkkö

Varje dag sökte han arbete också. Men det var svårt. Först efter ett halvår fick Damian jobb, på restaurangen Fondueboden vid Odenplan, och arbetsgivaren hjälpte även till med bostad.

Testade arkeologi

Då flyttade Damians flickvän till Stockholm, men hon trivdes inte så bra så de återvände ganska snart till Polen och satte igång med universitetsstudier.

– Jag pluggade arkeologi, men det var inte alls min grej. Det var inte så mycket Indiana Jones som jag hade trott, säger Damian.

I stället blev han skomakare, och en duktig sådan. 2012 vann han pris som Polens bästa skomakare, något som gjorde att han fick jobb som skomakare på NK och på nytt flyttade till Stockholm.

Skötte om Zlatans skor

Damian fick ta hand om skor åt medlemmarna i Kiss, skådisen Catherine Zeta-Jones, Zlatan Ibrahimovic och en massa andra kändisar, men bäst trivdes han på fritiden när han fick träna parkour och tricking – en sport som mixar element från bland annat kampsport, gymnastik, akrobatik och breakdance.

Damian har fått två priser för sitt engagemang och pedagogiska förmåga som ungdomsledare i Street Mentality. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag har alltid gillat att göra volter. Jag har nog sett för mycket på Jackie Chan, ha ha, säger Damian.

Vanlig gymnastik för strikt

Vanlig gymnastik har han aldrig fastnat för på samma sätt.

– Jag tränade det i fyra månader när jag var liten. Sedan insåg jag att jag hatade det. Det var för strikt. För mycket sådant här, säger Damian och lyfter upp benen och sträcker ut vristerna. Jag ville göra på mitt eget sätt.

Ändå blev han så småningom tränare i en gymnastikförening, Sollentunagymnasterna, men de var öppna för parkour och startade till och med rena parkourgrupper.

Med i Street Mentality

För ett par år sedan skapades Street Mentality, en ideell förening för parkour, freerunning och tricking. Damian fick frågan om han ville vara med och bli en av ledarna. Han tränade ändå så gott som varje ledig stund, så han tog chansen, slutade som skomakare och blev parkourledare på heltid.

Sedan starten har Street Mentality vuxit stort och snabbt, från 0 till 600 medlemmar på två år, och i februari invigdes föreningens parkourhall – den största i Sverige – i en gammal pansarvagnshall i Ursvik.

Har tävlat i VM

Flera av Sveriges allra bästa parkourutövare finns i Street Mentality. Två gånger har Damian och ett par av de andra ledarna varit med på VM i tricking.

– Men vi förlorar mot amerikaner, säger han utan att låta alltför nedslagen.

I parkour har Damian valt att inte tävla.

Jämfört med parkour är tricking närmare vanlig gymnastik, plus inslag av ballett, capoeira, karate med mera, förklarar Damian. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag är 28 år nu och det sliter för mycket att göra en massa volter på asfalt. Jag har haft en del skador – brutit båda benen, flera revben, näsan två gånger och slagit ut två tänder, med mera, säger han.

”Har prövat oss fram”

Föräldrar som funderar på att låta barnen testa att träna med Street Mentality behöver dock inte vara oroliga betonar han.

– Vi är ju första generationen inom parkour och har prövat oss fram mycket. I dag är det en helt annan säkerhet, säger Damian.