Akropolis IF hoppas på cupskräll mot Hammarby

Akropolis IF
Akropolis firar må. Till vänster syns Nicklas Lindqvist, tidigare i Hammarby.
På onsdag väntar årets match för Akropolis IF. Allsvenska Hammarby står för motståndet i Svenska Cupens andra omgång och Akropolis hoppas på publikfest på Grimsta IP där matchen spelas.

Akropolis slog ut division 2-laget Karlbergs BK med 4–0 och gick vidare till andra cupomgången där lag från Allsvenskan eller Superettan väntade.

Ett bottenlag från Superettan hade sannolikt varit en lättare uppgift än ett allsvenskt mittenlag, men Akropolis assisterande tränare Johan Blomberg är mycket nöjd med lottningen.

Många exbajare i laget

– Ja, hade vi fått välja bland alla lag så hade vi valt Hammarby. Det blir speciellt med fansen och vi hoppas att många Hammarbyare kommer till Grimsta. För oss blir det en stor grej, en happening. Det är mer än en fotbollsmatch och det ska bli jäkligt roligt, säger han.

Blomberg har ett förflutet i Hammarby, där han var anfallare i slutet av 1990-talet. Det finns dessutom fyra spelare i Akropolis – Nicklas Lindqvist, Sebastian Ludzik, Alagie Sosseh och Alex Simovski – som har fostrats i Hammarby och även tillhört eller varit nära klubbens A-lag.

– Vi har snackat lite om det. Alla tycker att det ska bli kul att möta Bajen, men det blir kanske extra speciellt för de här spelarna, säger Johan Blomberg.

”Vi ska ge dem en bra match”

Gästerna är givetvis stora favoriter, men Akropolis har inte gett slaget förlorat på förhand.

– Vi måste inse att vi absolut har en chans. För två år sedan mötte vi IFK Norrköping, då de vann guldet, och de var ruskigt bra. Hammarby känns … det här får jag väl äta upp men … det är en lite mildare uppgift tror jag. Vi kommer att ge dem en bra match.

Akropolis har gjort en stark säsong hittills och ligger trea i division 1 norra. Man har gjort flest mål av alla i serien, men även släppt in många mål.

– Defensiven har vi inte fått till lika bra, det är en helhetsgrej i laget. Vi får se om vi klarar av att stoppa Hammarbys offensiv, säger Johan Blomberg.

Ska spela sitt normala spel

Att anpassa spelet efter det allsvenska motståndet är emellertid inte aktuellt förklarar lagets huvudtränare Konstantinos Panagopoulos.

– Nej, vi kommer att spela vårt normala spel. 4-3-3 och äga bollen mycket. Jag har sagt till spelarna att de ska ha kul. Det är en historisk match för en klubb som Akropolis och vi har inget att förlora, säger han.

Att matchen spelas på Grimsta IP i stället för Akropolis ordinarie hemmaplan Spånga IP gör ingenting tror Johan Blomberg.

”Ett stort arrangemang”

– Det är inte vår hemmaplan, men vi tränar där på vintern så det är ingen fara. Det här är ett stort arrangemang. Det gäller att vi får till helheten, hela arrangemanget. Vi ska inte stå där med två matchvärdar och tre souvlaki när det kommer flera tusen åskådare. Och så ska vi göra en bra match och ha kul på planen.

Matchen på Grimsta IP på onsdag den 16 augusti har avspark klockan 18.30. Vinnaren går vidare till omgång 3 som är ett gruppspel med fyra lag som spelas under tidig vår nästa år.