Akropolis säsong blev dubbelt dyster

Akropolis har haft en tung säsong, både på och utanför planen.
Akropolis har haft en tung säsong, både på och utanför planen.
Akropolis fotbollsår skulle bli en framgång. I stället blev det ett dystert kapitel, både sportsligt och ekonomiskt.

Degraderingen ner i division 2 skuggas av konkursen för huvudsponsorn Panaxia.

Säkerhetsföretaget Panaxias konkurs har drabbat en mängd företag och organisationer i Sverige.

För idrotten i Järva är härvan ett bakslag – företaget har varit den största enskilda sponsorn i fotbollsklubben Akropolis IF.

Klubben har inga nya pengar att vänta från Panaxia, berättar konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på advokatfirman Lindahl.

Sportchefen Georgios Gogas tycker dock inte att läget är katastrofalt.

– Självklart behöver Akropolis IF, som alla mindre klubbar, allt ekonomiskt stöd vi kan få. Varje krona är viktig. Men vi är inte beroende av en enskild sponsor, på den nivån är inte avtalet, säger Georgios Gogas.

Med cirka 200 000 kronor per år har Panaxia sponsrat Akropolis de senaste åren, berättar Akropolis ordförande Vasilis Damos, som fram till konkursen varit marknadschef på Panaxia.

Folk i hans närhet misstänks för brott i samband med konkursen, och han medger att den senaste tiden varit ”väldigt jobbig”.

– Men vi i klubben kämpar, fortsätter han. Personligen ska jag som ordförande och supporter fortsätta att hjälpa Akropolis och Tensta Basket så mycket jag bara kan. I basketklubben har Panaxia inte gått in med sponsorbelopp, utan jag har mer funnits som stöd. För Akropolis är det annorlunda. Det att bli ett ekonomiskt bortfall, men vi ska hitta andra lösningar, säger Vasilis Damos.

Enskilda lag i andra föreningar har också förlorar stöd på grund av Panaxiahärvan. Enligt Damos rör det sig om bidrag till mössor, tröjor och annat.

Inom idrotten drabbas AIK hårdast, följt av AIK:s fotbollsakademi och Akropolis.

Vasilis Damos tror att Järvaklubben står inför några tuffare år, men menar också att det kostar mindre att spela i division 2.

Flera personer med starka band till föreningen, talar om en återgång till det mer familjära Akropolis. Tränaren Nikos Nikopoulos är en av kulturbärarna. Han spelade i föreningen i 13 år och har nu varit tränare i tre och ett halvt.

– Just nu vet väl ingen vad som händer, därför är det ännu svårare att se vad det här leder till. Vi i och kring seniorlaget har hittills inte påverkats. Verksamheten har fortsatt som innan, vårt bekymmer har varit det sportsliga. Det har varit tillräckligt jobbigt, säger Nikos Nikopoulos.

Han betvivlar inte att föreningen har förmågan att reda ut problemen. Samma tro har sportchefen Georgios Gogos.

– Klart att det blir svårt att ta steget tillbaka upp i division 1 utan en stark ekonomi, men för flertalet av medlemmarna är Akropolis en klubb på division 2- och 3-nivå.

Fakta

Basket först

Klubb: Akropolis IF.

Hemmaplan: Akalla BP.

Grundad: Började som basketklubb 1968 och året senare kom fotboll med.

Uppbrott: 1987 startades basketen i Akropol BBK och fotboll blev enda sporten i IF.

Bästa år: Laget vann division 2 södra Svealand 2010 och slutade 11:a som nykomlingar i norrettan 2011.

Aktuellt: Åker ur division 1 norra och har mist sin största sponsor, Panaxia.

Fakta

Misstänkta brott

Panaxia är ett säkerhetsföretag verksamt inom bland annat värdetransporter som grundades 1993.

Under våren uppdagades misstänka bokföringsbrott som tros ha begåtts av tidigare chefer som blev häktade i april.

Den 5 september ansökte bolaget om konkurs efter ett misslyckat försök att få in mer kapital genom en så kallad nyemission då nya och gamla aktieägare erbjuds teckna nya aktier.