Akut hallbrist för Täbys innebandy

Täby FC:s Skarpäng 05-lag med Adam Toll, Martin Reuterdahl och Marcus Fonter tränar en dag i veckan i lilla Milstensskolan och det kan bli bökigt att komma åt bollen intill väggarna.
Täby FC:s Skarpäng 05-lag med Adam Toll, Martin Reuterdahl och Marcus Fonter tränar en dag i veckan i lilla Milstensskolan och det kan bli bökigt att komma åt bollen intill väggarna.
Med uteblivna löften om nya idrottshallar, och Rospiggen igenbommad, brottas innebandyklubbarna i Täby med akuta bekymmer.

– Att nu prata om att börja bygga är redan för sent, säger Thomas Hjelm i Täby FC.

Täby har två elitlag och ytterligare två seniorlag på division 1-nivå, plus ungdomskullar som dominerar i Stockholm och kämpar i Sverigetoppen.

Men sedan ägaren och kommunen tvingades stänga forna badmintonhallen Rospiggen – på grund av mögelproblem – sitter Täby IS och Täby FC i skruvstäd. Totalt miste klubbarna 25 träningstimmar på vardagar och lika mycket matchtimmar på helgerna när Rospiggen stängdes. All ungdomsverksamhet pressas in i ett fåtal småhallar.

Frånsett att seniorlagen har tillgång till Tibblehallen, Täby CC, som tränings- och matcharena, är Skarpängs bollhall innebandyns centrum. Den hallen är bra så länge det handlar om träning. Utan tillstymmelse till läktare eller ens ribbstolar – för eventuellt klättringssugen publik – är den ingen matcharena.

I ett mejl till redaktionen skriver avsändaren att ”lag i Täby skäms när de har hemmamatcher”.

Klubbarna försöker att tillgodose vardagsbehovet. Träningstider naggas för att alla lag ska hinna träna. Och generellt är planerna för små.

– Enda hallen med fullmått, 20×40 meter, är Täby CC. Ett par andra har dispensmåtten 18×36, säger Thomas Hjelm i Täby FC:s styrelse.

Vi träffar TFC:s lag Skarpäng 05, ett lag med 20 killar som en timme i veckan tränar i Milstensskolan gymnastiksal – utan sarg och med bänkar i hallhörnen. I sig är det ingen konstig miljö, men ledaren Virva Popovic har åtta–tio barn i kö och det ogillar hon.

– Vi kan inte ta in fler, det är trångt redan nu och den här situationen har fler lag, säger hon.

Thomas Hjelm minns Fredrik Schultes (M) gamla vallöfte.

– Han sa tre nya hallar till 2011. Att nu prata om att bygga är redan för sent. Av löftet har det blivit en hall, Byängshallen, och där har basketen alla tider.

Mats Hasselgren (FP), kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger att kommunen har haft möten med klubbarna och jobbar för bra och snara lösningar. Mest aktuellt är att påskynda beslutet om en multisporthall/arena på området som i dag är Täby Galopp, tycker han.

– Förhoppningen är att vi kan närma oss beslut nu på senhösten eller i vinter, säger Mats Hasselgren.

Han medger att det sannolikt inte står en arena klar före hösten 2014.

För TIS och Täby FC är 2014 långt bort.

– Högsta önskan är att man börjar bygga multisporthallen, säger Thomas Hjelm. Fram till dess behöver vi en tältlösning lik den man hade i Bromma för några år sedan.

Mats Hasselgren är inte främmande till en tillfällig tältlösning, men nämner även att Rospiggen kan vara ett alternativ: ”Om man kan ordna allt som krävs ur miljö- och hälsosynpunkt.”

– Nej, inte Rospiggen igen. Det känns orealistiskt och det kan inte vara meningen att kommunala pengar ska användas för att rädda en privatägd hall. Riv den och hyr eller köp en tälthall. Det måste vara bästa och smidigaste lösningen, säger Thomas Hjelm.

Fakta

95 innebandylag