Albert klar för JVM

Efter en tuff EC- och Fis-säsong ser Albert Bäckman fram mot junior-VM i Sotji.
Efter en tuff EC- och Fis-säsong ser Albert Bäckman fram mot junior-VM i Sotji.
Danderydskillen Albert Bäckman, Sollentuna SLK, är uttagen till junior-VM som avgörs i OS-hangen i Sotji.

– Troligen är det teknikdisciplinerna jag får åka, säger han

Under första vintern som utförsåkare på heltid har 20-årige Albert Bäckman lärt sig mycket den hårda vägen. Bland annat att det sällan är attack som gäller med startnummer 70 i Europacuptävlingar. Så långt in i tävlingar är hanget som en tvättbräda och spåret givet. I en enda EC-tävling har han fått åka andraåket.

Bättre har det gått på Fis-tävlingar, nivån under Europacupen. Som bäst har han slutat 11:a i Reiteralm, Österrike. Den dagen hade han dessutom femte tid i andra åket.

– Det har gått upp och ner, det sammanfattar väl vintern hittills. I Europacupen kan konkurrensen vara stenhård och med min ranking får jag höga startnummer. Vilket innebär att jag måste anpassa åkningen, mitt linjeval, efter hur banan ser ut. Det är lite frustrerande, samtidigt enda sättet att lära sig.

Till junior-VM i Sotji, Ryssland, får Albert Bäckman en bättre ranking. Möjligen en nummerlapp runt 30, alltså på gränsen mellan andra och tredje startgrupp, i slalom och storslalom.

– Troligen är det teknikdisciplinerna jag får åka, säger han.

Så har även Ulf Emilsson i landslagsledningen tänkt.

– Albert har inte gjort några stordåd i vinter, det var heller inte väntat. Vi tror på honom och han får ett hyggligt utgångsläge i JVM, säger Ulf Emilsson.

När Mitt i träffade Albert på Bosön i höstas var JVM, 27 februari-5 mars, det tydliga målet. Det har inte förändrats.

– Jag har precis kommit hem till Åre efter en månads intensivt tävlande och ska träna bra fram mot mästerskapet. Jag har åkningen i mig, det gäller att få till den också, säger Albert Bäckman.