Albert paddlade hem två NM-guld

Med två färska NM-guld i prishyllan gör kanotisten Albert Friman i helgen internationell debut på allvar.

Maraton-EM i Portugal blir det första av två tunga mästerskap i juni för 16-åringen.

Brottbykillen Albert Friman har nått en hel del framgångar för BSK i skidspåren. Egentligen är han kanotist i Vaxholms kanotsällskap. Han går på Stockholms idrottsgymnasium i Roslagstull och tränar regelbundet i Brunnsviken.

Den här veckan missar han två skoldagar. På onsdag åker han till Portugal och på fredag inleds Europamästerskapen i maraton, som är kanotisternas långlopp.

Albert Friman är uttagen att paddla i K1 samt med Andreas Edhag från Bråvikens KK i K2.

Precis så såg Brottbykillens tävlingsprogram ut i nordiska mästerskapen förra helgen. Då blev facit två guldmedaljer.

– Bättre än väntat, positiv överraskning, säger han.

Ändå trodde han sig kapabel att tampas bland ett år äldre motståndare i U18, och inför sista upptaget – man tar upp kanoten ur vattnet och springer cirka 100 meter med den i ena handen – var taktiken klar.

– Jag har bra teknik i att komma upp ur kanoten och spring med den. Jag låg bra till, satsade på ett ryck och det blev avgörande.

21 sekunder blev segermarginalen efter 22 kilometers paddling med sex löpningar. I K2 spurtvann han och Edhag och marginalen till silverduon stannade vid drygt två sekunder.

– EM blir tufft, runt 30 deltar i min åldersklass, de bästa från varje nation. Jag ska se, lära, ha kul och har inga höga placeringsmål.

Om han är maratonkanotist eller traditionell kanotist är en öppen fråga. Gångna helgen var han på träningsläger i Nyköping inför sprint-EM för J/U23 som avgörs i Polen sista helgen i juni. Tillsammans med nämnde Edhag samt Adam Ask, Västervik och Erik Strand, Luleå, nöttes samspelet i K4.

– Jag är uthållig så lite längre distanser passar nog mig bäst.

Dina egenskaper i övrigt som kanotist?

– Jag är rätt stark, envis … och så vill jag vinna, säger Albert Friman.