Aldrig fullt – ändå byggs Grimsta IP ut

”Med sittplatser under tak kommer fler att vilja se oss och vi kommer sakta att bygga upp en kader med stamåskådare och få upp publiksiffran”, säger klubbdirektören Ola Danhard.
”Med sittplatser under tak kommer fler att vilja se oss och vi kommer sakta att bygga upp en kader med stamåskådare och få upp publiksiffran”, säger klubbdirektören Ola Danhard.
Stockholms stad satsar 47 miljoner på att anpassa Grimsta IP till Fotbollförbundets nya arenakrav.

– Vi är otroligt tacksamma. Alternativet hade varit att spela utanför Stockholm, säger BP:s klubbdirektör Ola Danhard.

Mauricio Albornoz räddade Brommapojkarna kvar i allsvenskan tack vare sitt 2–2 mål borta mot Halmstad. Men det allsvenska kontraktet har framför allt säkrats hemma på Grimsta IP, där BP varit extremt starka.

Nästa säsong när Fotbollförbundets nya arenakrav börjar gälla håller idrottsplatsen inte längre måttet.

BP:s klubbdirektör Ola Danhard har länge diskuterat en upprustning med Stockholms stad. Nyligen kom glädjebeskedet. Staden satsar 47 miljoner kronor för att anpassa Grimsta IP till de nya arenakraven. Pengarna kommer framför allt att läggas på en ny sittplatsläktare under tak för 2 000 personer.

– Vi är otroligt tacksamma över att kunna lira vidare på Grimsta. Alternativet hade varit att spela utanför Stockholm – i Gävle, Norrköping eller Örebro – vilket inte hade varit så kul, säger Ola Danhard.

Medan det jublas i BP-leden är Stockholms idrottsborgarråd Regina Kevius (M) mindre glad. Hon tycker att fotbollförbundets krav är orimliga och att Grimsta, som rustades upp så sent som 2007, borde vara en godkänd anläggning.

– Men förbundet är stenhårt. Om BP inte uppfyller kraven får de inte spela på Grimsta, säger Regina Kevius.

BP har knappt någon publik, samtidigt som behovet av nya idrotts­anläggningar är enormt i Stockholm. Hur motiverar ni satsningen?

– Om jag ska vara ärlig så är jag lite irriterad över detta. Jag tycker att det viktigaste är att barn och unga får idrottssatsningar. Men vi har fått extra pengar för den situation som uppstått. Det här går utanför idrottsnämndens ordinarie budget, säger Regina Kevius.

Den gångna säsongen har BP spelat ett antal derbyn på Tele2 Arena som ägs av Stockholms stad. Enligt överenskommelsen med staden kommer BP att spela även kommande säsongs derbyn på arenan.

Att lägga samtliga matcher på Tele2 är inget alternativ, BP har inte råd att hyra arenan.

– Vi skulle få tredubbla våra kostnader. Det är svårt nog som det är i dag. Och inte blir det så roligt heller, med så lite folk att det ekar, säger Ola Danhard.

– Vi hade varit tvungna att subventionera BP eller tvinga dem att spela långt utanför Stockholm. Därför landade vi i att det är bättre att rusta upp Grimsta, säger Regina Kevius.

De nya arenakraven för elitfotboll klubbades 2008. Samtliga elitföreningar stod bakom beslutet.

– Vi vill se en upprustning av våra arenor för att kunna erbjuda en god och säker fotboll. Ett annat skäl är en anpassning till Uefas krav på de klubbar som vill komma ut i Europa och spela, säger Raul Björk i fotbollförbundets anläggningskommitté.

Fakta

Ny restaurang byggs på Grimsta IP

Stockholms stad satsar 47 miljoner för att anpassa Grimsta IP till Svenska Fotbollförbundets nya arenakrav som gäller från säsongen 2014.

Idrottsplatsen får en ny sittplatsläktare under tak med plats för 2 000 personer mot Grimstafältet.

Läktaren ska även utrustas med omklädningsrum, presskonferensrum och en restaurang med möjligheter för hospitality i samband med arrangemang.