ANNONS

Alessia Häggs väg mot toppen går som en dans

15-åriga Alessia Hägg är en av landets största talanger i konståkning. Hon är ute efter guldet i ungdoms-SM i Helsingborg.
15-åriga Alessia Hägg är en av landets största talanger i konståkning. Hon är ute efter guldet i ungdoms-SM i Helsingborg.
Konståkningssäsongen har startat i raketfart för Alessia Hägg. Hon har kommit med i juniorlandslaget och slagit igenom internationellt.

Nästa mål för 15-åringen från Sticklinge är att vinna ungdoms-SM.
ANNONS

Spansk elegans och Robin Hood är Alessia Häggs vapen i kampen om USM-guldet i konståkning.

– Jag satsar på att vinna, säger den 15-åriga Lidingötjejen. Men det är tätt mellan oss och flera kan vinna. Det gäller att sätta hoppen, och jag har inte råd med mer än max ett fall.

SM avgörs i Helsingborg torsdag till söndag denna vecka. Alessia Hägg tävlar i U15-klassen. Hon är rankad etta i landet. Värsta konkurrenten blir förmodligen Lisa Lager, klubbkamraten i Solna Konståkning.

– Vi är jättebra kompisar och glada för varandra när det går bra. Men visst vill jag vinna, konståkning är ändå en individuell sport.

SM inleds med det korta programmet. Där har Alessia valt ett spanskt tema både vad det gäller kläder och musik. I långa programmet är det Robin Hood som gäller, och då har Alessia en brun- och guldfärgad dräkt. Kläderna är uppsydda speciellt för henne.

Det råder ingen tvekan om att Alessia Hägg är i sitt livs form. Tidigare under säsongen vann hon en deltävling i elitserien i Trelleborg där alla de bästa åkarna var med. I oktober blev Alessia uttagen i juniorlandslaget trots att hon egentligen är ett år för ung.

Den gångna helgen deltog Alessia Hägg i den internationella storturneringen NRW Trophy i tyska Dortmund. Den europeiska eliten fanns på plats. Alessia blev åtta i denna stenhårda konkurrens. Tre ryskor tog pallplatserna.

– Mitt korta program gick sådär, men det långa var jättebra.

Det är ingen nyhet att konståkning är en krävande sport där det krävs näst intill extrema träningsdoser för att bli riktigt bra. Alessia Hägg är inget undantag. Hon tillbringar större delen av sin fritid i en ishall i Solna.

ANNONS

– Jag tränar sex dagar i veckan, ibland två pass om dagen. På tisdagar och torsdagar tränar jag innan jag ska till skolan. Då börjar jag vid sju på morgonen.

Orkar du hålla dig vaken under skollektionerna?

– Det funkar bra, jag är inte så trött. När jag ska upp så tidigt så lägger jag mig halv nio på kvällen. Jag får skjuts till träningarna av mamma eller pappa.

Alessia Hägg började med konståkning i IFK Lidingö KK. För några år sedan bytte hon till Solna Konståkning som är en hårdsatsande klubb med större resurser.

Till och med förra säsongen hade Alessia sällskap av sin storasyster Gemma till träningar och tävlingar.

– Men Gemma har slutat nu. Hon tröttnade på grund av alla skador. Det är så klart tråkigt, men jag förstår henne.

Alessia Hägg tänker däremot fortsätta satsa minst lika hårt som nu.

– Det är det värt eftersom konståkning är så kul. Jag vill veta hur duktig jag kan bli, och målet är att få tävla i OS.

Fakta

Siktar på USM-guld

Namn: Alessia Hägg.

Ålder: 15 år.

Bor: Villa i Sticklinge med mamma Carla, pappa Stefan, och syskonen Gemma och Riccardo.

Aktuell: Siktar på guldmedalj när USM i konståkning avgörs i Helsingborg med start på torsdag. Rankad etta i Sverige i sin åldersklass.

Klubb: Solna konståkning. Moderklubb IFK Lidingö KK.

Pluggar: Går i nian i Högsätra skola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.