Alexander den starke slog världsrekord i JVM

Alexander Eriksson, styrkelyft
Alexander Eriksson i det inledande momentet, knäböj, där han lyfte 320 kilo.
I sitt sista junior-VM, som nyligen avgjordes i Orlando, gjorde styrkelyftaren Alexander Eriksson sitt livs tävling. 22-åringen från Aspudden utklassade konkurrenterna och slog dessutom världsrekord för juniorer.

– Jag har haft det i mig ganska länge, men inte fått till så bra tävlingar. Nu fick jag ihop allt och var i bästa stämningen psykologiskt, säger Alexander Eriksson.

All träning och tävling under säsongen har varit inriktad på att vara som bäst just i JVM i USA. Och uppenbarligen lyckades Alexander toppa formen perfekt.

Rivalen inte till start

Värste konkurrenten, amerikanen Blake Leweh, kom inte till start.

– Han och jag har varit rivaler sedan 2015. Då vann jag med en hårsmån. 2016 vann han guldet då jag blev diskad när jag blev utan resultat i bänkpress.

Tog sikte på världsrekord

Utan rivalens konkurrens blev det aldrig någon kamp om guldet, men Alexander tog i stället sikte på världsrekordet. Han var bäst i alla tre momenten – knäböj, bänkpress och marklyft – och givetvis totalt där det nya världsrekordet för juniorer lyder 842,5 kilo.

Alexander Eriksson, styrkelyft

Alexander Eriksson vann alla tre momenten, knäböj, bänkpress och marklyft. Här tar han 295 kilo i marklyft.

– I ett mästerskap är det normalt bara placeringen man bryr sig om, men nu ville jag verkligen slå världsrekordet också. Det har varit mitt mål länge. Och nu har jag gjort det bästa resultatet någon har gjort någonsin.

Överlägsen i JVM

Det tidigare världsrekordet var 830 kilo, och Alexanders eget rekord låg på 800 kilo. Guldet i JVM tog han hem helt överlägset, 110 kilo före tvåan Ilya Mishin från Ryssland.

Alexander Eriksson, styrkelyft

Alexander Erikssons glädje efter 295 kilo i marklyft – som säkrade både guldet och nytt världsrekord för juniorer.

Alexander brottades som liten, och tyckte att det var roligt. Men framför allt var det fyrträningen han uppskattade. I 14-årsåldern hängde han med några kompisar som börjat träna på gym, fastnade för det, och sökte snart upp en klubb. Ett par år senare gjorde han tävlingsdebut i styrkelyft.

”Gick naturligt framåt”

– Då hade jag tränat ett tag för det. Styrkelyft är väldigt svart på vitt. Man ser när man gör framsteg, och för mig gick det naturligt framåt.

I dag tränar Alexander fem gånger i veckan, omkring två och en halv timme per gång, plus en del kondition och rörlighet ”för att hålla kroppen hel och redo”.

Senior-VM i Sverige 2018

Närmaste stora målet är senior-VM nästa år, som avgörs i Halmstad. Men där är guldet utom räckhåll, om inget oförutsett inträffar.

Alexander Eriksson, styrkelyft

Alexander Eriksson på prispallen, med tvåan Ilya Mishin från Ryssland och trean Hiroshi Ishikawa från Japan.

– Ja, i min klass finns en styrkelyftlegend, Jaroslaw Olech från Polen, som har vunnit VM 13 år i rad. Men bakom honom är det tajt. Mitt resultat i JVM hade räckt till silver på förra årets senior-VM, säger Alexander.

Fakta

Sambon Matilda också urstark

Namn: Alexander Eriksson.

Ålder: 22 år.

Bor: Aspudden.

Familj: Sambo med Matilda Vilmar som också är styrkelyftare och tog silver på JVM i Orlando.

Yrke: Pluggar industriell ekonomi och har ett företag som coachar andra inom styrkelyft.

Klubb: Sundbybergs TK.

Viktklass: 74 kilo.

Meriter i urval: Två JVM-guld. Fyra raka JEM-guld. Världsrekord för juniorer med 842,5 kilo totalt. Resultatet var även nytt svenskt rekord i Wilkspoäng, där man får poäng genom att multiplicera resultatet i kilo med en koefficient som är beroende av liftarens kroppsvikt. ”Det var kul för rekordet innan var 595 poäng och jag fick 608, så jag var först över 600. Det känns stort.”