Min lokala hjälte

Allsvenskan hägrar

Mattias Bejbom säger att slutspelsskägget åker av om Tyresö handboll går till allsvenskan. Här har han bollen i den sista seriematchen mot Djurgården.
Mattias Bejbom säger att slutspelsskägget åker av om Tyresö handboll går till allsvenskan. Här har han bollen i den sista seriematchen mot Djurgården.
I söndags tog Tyresö Handboll ett steg mot allsvenskan, i och med kvalsegern borta mot H65 från Höör. Returen spelas annandag påsk.

– Vi har aldrig förlorat i Tyresöhallen, säger målmaskinen Mattias Bejbom.

En nio timmar lång bussresa genom ett iskallt och kolmörkt Sverige natten till en måndag kan vara oändligt trist. Den kan också kännas som ett litet triumftåg.

För spelarna i Tyresö handboll gällde det senare när de lämnade skånska Höör i söndags kväll för hemfärd till Stockholm. I bagaget hade de en seger med 32–26 (20–14) i den första kvalmatchen till allsvenskan. Lokaltidningen Mitt i fick tag i vänsterkantspelaren Mattias Bejbom när han befann sig i bussen någonstans i Sverige.

– Jag vet inte var vi är. Det är mörkt, jag ser bara en massa skog.

Firar ni segern?

– Nej, jag tittar på champions league i handboll i datorn. Snart är det dags för mitt favoritlag Kiel.

23-årige Mattias Bejbom har under den senaste tiden haft en hysterisk formtopp och öst in mål. Han kallar sig själv för en showman på handbollsplanen.

– Ja, det händer mycket när jag har bollen. Och jag vill gärna göra snygga mål!

I söndags blev det dock ”bara” tre fullträffar.

– Det gick väl sådär för mig. Men alla bidrog till segern. Vi var laddade och hade en jäkla fart från början.

Tyresö hade scoutat H65 och visste att det är ett storvuxet lag med aningen långsamma spelare. Det skulle visa sig stämma till punkt och pricka.

– Deras spelare verkade lite chockade när de märkte att vi sprang på kontringar, säger Bejbom.

Efter några jämna minuter i inledningen var det aldrig något snack om vilket lag som var bäst. Tyresö hade hela tiden en stabil ledning på fem, sex mål.

Klockan 15 på måndag, annandag påsk, startar returmatchen i Tyresöhallen. Bäst sammanlagt i de två matcherna går vidare till ett slutkval. H65 måste vinna med hela sju måls marginal för att klara det.

– Ännu är inget klart. Men visst har vi fått en bra start, säger Mattias Bejbom.

Om Tyresö handboll slår ut skåningarna väntar en så kallad direkt off-serie mot Hallby från Jönköping som slutade på tolfte plats i allsvenskan. Bäst av tre matcher gäller, och segraren går till allsvenskan.

– Och dit SKA vi, säger Tyresös showman.

Fakta

En målfarlig twittrare

Namn: Mattias Bejbom.

Ålder: 23 år.

Bor: Granängsringen.

Aktuell: Formtoppad målmaskin i Tyresö Handboll som i söndags tog ett rejält kliv mot allsvenskan i och med bortasegern mot H65 från Höör.

Plugg/jobb: ”Jag jobbar lite extra med ekonomi, och ska gå en ny ekonomutbildning till hösten.

Gillar: Att twittra. ”Kalla mig twitterkungen! Det är ett kul sätt att kommunicera”.