Allt färre vill springa Stockholm Marathon

Anders Szalkai vinnare av Stockholm marathon 2001, chefredaktör för Runners World
Szalkai och ett 60-tal maratonlöpare testar en del av banan inför årets Stockholm Marathon.
Szalkai och ett 60-tal maratonlöpare samlas vid TV-huset för att springa en fjärdel av maratonbanan.
Szalkai och ett 60-tal maratonlöpare samlas vid TV-huset för att springa en fjärdel av maratonbanan.
Tough Viking.
Tough Viking.
Midnattsloppet.
Midnattsloppet.
Tjurruset.
Tjurruset.
Den 4 juni avgörs Stockholm Marathon för 38:e gången. Men allt färre vill springa det anrika loppet.

– Allt från Stockholm Marathon till smålopp har tappat rejält i år – mellan 20 och 30 procent, säger loppets presschef Lorenzo Nesi.

Anders Szalkai glömmer aldrig när han vann Stockholm Marathon 2001 (se video här).

– Jag trodde att de skulle komma ifatt bakifrån. När jag kom in på Stadion hörde jag publikens jubel och vände mig om. Jag såg ingen annan och det var en grym lättnad – en härlig känsla.

Loppet har format karriären efter löpningen. Han gör träningsprogram och coachar löpare som springer just Stockholm Marathon. Den här kvällen lotsar han och andra ledare ett 60-tal löpare längs en elva kilometer lång sträcka av maratonbanan – från tv-huset till Nybroplan.

– Det är fantastiskt att få hjälpa andra att nå sina mål.

Men Stockholm Marathon har tappat attraktionskraft. 2003 när loppet avgjordes för 25:e gången tvingades arrangörerna stänga anmälan när 15 000 hade anmält sig.

Trots värmeböljor kring 30 och köldknäppar nedåt 4 grader fortsatte fler och fler löpare att strömma till loppet. Anmälan fortsatte att stängas i förtid – ibland redan på hösten, ibland i januari eller februari.

Rekordåret 2014 anmälde sig 21 942 personer. Men sedan hände något. Förra året kunde löpare till och med spontananmäla sig på plats dagen före loppet. Antalet anmälda stannade till slut på 20 532.

Stora internationella maratonlopp som London och Berlin är fortfarande så populära att svenskar måste köpa dyra paketresor eller vinna i tävlingarnas lotteri för att få en startplats.

Men i Stockholm verkar avmattningen hålla i sig. Den 25 april var 16 053 löpare anmälda – det innebär att det finns närmare 6 000 nummerlappar lediga.

Anders Szalkai tror att en orsak är att det har blivit enkelt att komma ut i världen och springa andra lopp.

– Alla storstäder har sin mara. I dagsläget kan du flyga till USA tur och retur för 4 000 kronor och springa ett lopp du aldrig testat tidigare – eller någonstans i Europa. Många har sprungit Stockholm Marathon många gånger och vill kanske testa något nytt.

En annan orsak är det finns ett större utbud av olika lopp. Allt ifrån ultralopp till lopp i fjällterräng och hinderlopp.

– Det är obstacle races – släng mjöl i ansiktet och spring över hinder – som är det trendiga just nu. De har ökat lavinartat och tar en hel del från de traditionella loppen, säger Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi.

Tough Viking som är det största hinderbaneloppet i Norden lockade drygt 3 000 deltagare när man startade sitt första lopp på Gärdet 2013.

I år arrangerar Tough Viking två lopp i Stockholm – ett på Stockholms stadion den 14 maj och ett med start och mål vid Sjöhistoriska museet den 27 augusti. Arrangören räknar med att båda loppen blir slutsålda och lockar totalt 10 000 deltagare.

– Vi ökar kraftigt hela tiden, det är ett väldigt tryck på anmälningarna, säger Jan Klint på Toughs Vikings tävlingskontor.

Ett bevis är att loppet letat sig utanför den svenska huvudstaden och numera finns även i Göteborg, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Moskva, Paris och Berlin.

Konkurrenten Toughest arrangerar ett lopp i Lida den 4 juni och finns också i Malmö, Köpenhamn, Göteborg, Oslo, Umeå och London.

Men för Anders Szalkai kommer Stockholm Marathon alltid att vara det lopp som ligger honom närmast hjärtat. Efter elitkarriären har han fortsatt att korsa mållinjen – år efter år.

För första gången har han dock ett annat lopp som han prioriterar högre. Den 29 maj springer han världens största ultralopp – det nio mil långa Comrades Marathon i Sydafrika.

– Stockholm Marathon går ju bara sex dagar efter så jag vet inte hur jag kommer att känna mig i benen. Men jag ska i alla fall vara med på ett eller annat sätt. Kanske som farthållare för en tidsgrupp som vill springa under fyra timmar eller tre och trettio.

Fakta

Sprang OS för Sverige 1996

Namn: Anders Szalkai.

Ålder: 46 år.

Bor: Älta.

Familj: Frun Annika och döttrarna Smilla, 14, och Fanny, 7.

Yrke: Löparexpert på Stockholm marathongruppen.

Bakgrund: Maratonlöpare som sprang OS för Sverige i Atlanta 1996. Vann

Stockholm marathon 2001. Tog SM-guld på 100 kilometer 2011 och brons

och på samma distans 2013.

Personbästa: 2.12,43, Austin marathon, 2001.

Aktuell: Springer Comrades marathon, 90 kilometer, i Sydafrika den 29 maj och Stockholm marathon den 4 juni.

Fakta

De flesta loppen tappar deltagare

Stockholm marathon: 20 532 (-1 410)

Stockholm halvmarathon: 16 264 (-1 782)

Midnattsloppet: 37 653 (-4 391)

Kungsholmen runt: 4 781 (-419)

Lidingöloppet: 21 500 (+1 500)

Tjejmilen: 31 700 (-1 300)

Tjurruset: 12 000 (+/-0)

Siffrorna avser anmälda deltagare 2015. Siffrorna inom parentes anger skillnad jämfört med 2014.