Alviks ­superduo slår allt

”Vi har slagit seriesegraren Udominate, så vi kan slå alla lag”, säger Alviks radarpar Klara Lundquist och Shawnice ”Pepper” Wilson inför kvartsfinalen i damligan mot Sallén.
”Vi har slagit seriesegraren Udominate, så vi kan slå alla lag”, säger Alviks radarpar Klara Lundquist och Shawnice ”Pepper” Wilson inför kvartsfinalen i damligan mot Sallén.
Christy Bacon, alias Bullet i Gladiatorerna, spelar även i Salléns basketlag som möter Alvik.
Christy Bacon, alias Bullet i Gladiatorerna, spelar även i Salléns basketlag som möter Alvik.
En amerikansk amazon och en försynt niondeklassare har burit Alvik till ligaslutspel.

Shawnice ”Pepper” Wilson har svårt att ta in att superrookien Klara Lundquist bara är 15.

– Hon är sensationellt bra, säger Pepper.

Efter stjärnsmällen i ligapremiären mot svenska mästarna Northland har nykomlingen Alvik Basket rest sig och tagit sig till slutspel.

Nu väntar Sallén i kvartsfinal.

I Åkeshovshallen surar lagets två stjärnor, 15-åriga superrookien Klara Lundquist och den amerikanska amazonimporten Shawnice ”Pepper” Wilson, som mäter 198 centimeter i strumplästen.

– Vi har ju uppnått vårt mål, men vi ville ändå komma längre upp för att undvika att möta Sallén. Vi är väldigt missnöjda med det, säger Klara.

– Sallén är ”beatable”, men det gör vårt jobb mycket tuffare. Vi måste scouta dem ordentligt, säger Pepper.

Amerikanskan från Pittsburg, som har spelat collegebasket i Miami tillsammans med svenska landslagets Stefanie Yderström och var nära en plats i Womens NBA, har dominerat för sitt Alvik i ligan.

Hon leder returligan överlägset och ligger topptio i skytteligan.

Nästan lika dominant och näst bäst poängmässigt – har lagets yngsta spelare Klara Lundquist varit.

– När jag först träffade henne, oh my god, jag hade svårt att förstå att hon bara var 15 år, säger Pepper på svängig amerikanska.

– Hennes mentalitet är inte som den typiska 15-åriga spelarens. De flesta är rädda att agera. Klara bara kör. Hon läxar upp 20-åringar, 30-åringar, hon spöar proffs.

Trots haussen är Klara smått missnöjd med sin säsong.

– I början var jag ganska nöjd, jag trodde inte ens att jag skulle få någon speltid. Nu andra delen, känner jag att jag kunde ha gjort mer. Typ detaljer. Spelat bättre försvar, kämpat mer på returer, säger Klara.

Amerikanskan har betytt jättemycket för laget, menar 15-åringen.

– Bara genom att vara så stor skrämmer hon motståndarna. Hela vårt försvarsspel bygger på henne, säger Klara och sneglar på Pepper.

De pratar inte mycket med varandra.

– Jag är inte så bra på engelska, säger Klara och ler.

Hur är det med den omtalade blygheten?

– När jag spelar med dem i min egen ålder, så tar jag mycket mer plats. Det känns lite fel att jag ska säga till dem som är tio år äldre. Men det går bättre och bättre, säger hon.

Pepper känner igen sig själv som 15-åring i Klara.

– Jag spelade och andra bara: ”Guud vad bra”.

Hon var 1.95 lång och hade 100 erbjudanden om stipendier.

– Jag blev överväldigad och tänkte inte. Om Klara bara fortsätter att träna hårt och inte låter uppmärksamheten stiga henne åt huvudet så kommer det att bli fantastiskt. Jag kan knappt vänta tills jag får säga: ”Hey, hon var min lagkamrat”, säger Shawnice ”Pepper” Wilson.

Fakta

Pepper är ­livrädd för hål

Namn: Klara Lundquist/Shawnice ”Pepper” Wilson.

Ålder: 15/24.

Bor: Äppelviken/Alvik.

Sysselsättning: Går i nian/professionell basketspelare.

Aktuella: Alviksduo som möter Sallén i kvartsfinal i basketligan på lördag.

Kuriosa: Klara undviker A-brunnar och måste sätta två skott i rad innan match. Pepper har hålfobi som innebär att hon undviker hål i marken, väggar, överallt. Smeknamnet fick hon av sin farmor för att hon såg ”annorlunda ut”.

Fakta

Gladiatorn Bullet spelar i Sallén

Kvartsfinalmotståndaren Sallén slutade trea i Basketligan Dam och förlorade bara fem matcher.

Bland Salléns alla stjärnor märks poängligatrean Dajana Butulija, gladiatorn och fysfenomenet Christy Bacon samt landslagsduon Katarina Andersson och Kadidja Andersson.

Alvik förlorade båda matcherna under grundserien, men pointguarden Klara Lundquist vet hur Uppsalalaget ska besegras: ”Det gäller att få dem ur balans och göra dem irriterade genom att gå in och spela tajt på kropp”.